Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gasattack mot flickskolor talibaner eller sociogen hysteri?

Publicerad: 15 juni 2010, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under talibanernas styre fick inte flickor gå i skolan, och ännu lär det gå sex skolpojkar på varje skolflicka i Afghanistan. Svenska medier rapporterar att talibanerna nu försöker skrämma flickorna från skolorna genom mystiska gasattacker. På flera skolor runt om i landet har elever och personal känt konstig lukt och strax därefter har någon kräkts eller segnat ned varpå allt fler drabbats av motsvarande symtom och förts till sjukhus.

De flesta flickor verkar ha fått lämna sjukhuset efter undersökning, och de som lades in kunde snart skrivas ut. Blodprover har skickats för analys men man har inte kunnat fastställa vilken gas det rört sig om, eller ens att det verkligen rörde sig om gas.

I svenska medier framkommer ingen direkt tvekan om att det verkligen skett gasattacker, men för mig låter detta mycket likt sådana sociogena epidemier som tidigare beskrivits i medicinsk litteratur. Oftast drabbar det flickor och unga kvinnor, oftast i skolor, och ibland i situationer där det redan finns en anledning till oro för yttre hot. Det har beskrivits från Västbanken 1983 och i Libanon 2006.

Det finns ännu fler exempel från västvärlden. Den mest noggranna genomgång jag hittat var i NEJM som 2000 beskrev den utredning som skedde efter att ett massinsjuknande inträffat på en high school i en liten stad i Tennessee 1998. Sammanlagt 170 personer uppsökte akutmottagningen, men inte bara flickor och kvinnor, 30 % var pojkar eller män.

Toxikologer, miljömedicinare och mikrobiologer vände på varje sten och lyfte på varje brunnslock för att hitta den miljöfaktor man först befarade var orsaken. Konklusionen blev dock, efter 3000 utredningstimmar och hundratusentals kronor i laboratorieanalyser, att detta var med all sannolikhet en ”mass psychogenic illness ”.

Masshysteri (i ordets egentliga betydelse) har beskrivits i flera hundra år. En del författare anser att den kollektiva danssjukan i Aachen 1374 är den första dokumenterade masshysterin. Buasjukan med haltande skolbarn i Halland 1982 är en sentida svensk variant.

Man kan fundera över varför sådan psykogen smitta lättare överförs till kvinnor. Min egen gissning är att det kan vara en biverkan av att kvinnors empati i regel är överlägsen männens. Det svaga könet har nog starkare spegelneuron.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev