Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Ge omsorgs- och sjukvårdspersonal veteranstatus

Publicerad: 27 augusti 2020, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det råder inget som helst tvivel om att situationen på många sjukhus, vårdboenden och i hemsjukvården varit kaotisk under ett antal månader Då pandemin dragit fram över riket. Riskerna för vårdpersonalen som arbetat under pandemins första fas, har på många sätt varit påtaglig. Flera personer har till följd av patientmöten i yrket också insjuknat och även fått livsuppehållande vård, för att alls kunna klara livhanken. I flera medier har det talats om heroiska uppoffringar där personalen som konfronterat skov av infekterade patienter verkat under det som närmast kan beskrivas som mardrömsliknande förhållanden. Det har sannerligen inte krävts någon skräckfilm för att gunga igång nerverna under våren.

Samtidigt har det funnits en stark känsla av att höra samman av en exklusiv familj, ”esprit de corps”. Vissa arbetsgivare har försökt att backa upp personalen ekonomiskt, för att på något sätt kompensera risker och den milt sagt hårda belastningen. Inom vissa län har exempelvis ambulanspersonal kommenderats in till covidavdelningar, där arbetspass iförda skyddsutrustning blivit en kontrast till vardagens utmaningar. Vissa regioner har också fått ett bryskt uppvaknade vid anblicken av den nästan hazardliknande beredskapen, som i bästa fall förgyllt tjusiga broschyrer med titeln ”katastrofplan”.

Nåväl, vi är ju långt från klara med denna pandemi som slår hårt för befolkningen på jordklotet. En sak som jag kan tycka är en smula märkligt är att tillsynes många regioner inte tagit fasta på raden av uppenbara beredskapsbrister eller rent av frånvaron av beredskap. Det ska bli intressant att se hur respektive region väljer att lägga fram budgeten för 2021. Behovet av vårdplatser, iva-platser, ambulanser och övrig vård är ju knappast mindre än innan pandemins utbrott.

Något jag tycker att lagstiftaren ganska omgående bör föra upp till beslut är frågan om veteranstatus för all personal som med risk för egen hälsa arbetade natt och dag för att rädda människoliv. Flera personer kommer aldrig bli sig lika igen och det kan i vissa fall krävas lång rehabelitering och arbete med stöd för posttraumatiskt stressyndrom, ptsd, för att få tillbaka människor i arbetslivet igen. Genom veteranstatus så ska det utöver ceremonier och applåder också utgå ersättning som kan täcka återhämtning och eventuell omskolning då en del yrkesgrupper som tog fajten gått sönder. Det är det minsta vi kan göra för dessa människor.

HENRIK JOHANSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev