Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Ge Simon Singh ett handtag

Publicerad: 13 december 2009, 19:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Som många av er nog vet har Simon Singh tillsammans med professor Edzard Ernst skrivit en bok där man går igenom olika alternativmedicinska behandlingar och deras effekt. Trick or Treatment blev på svenska Salvekvick och kvacksalveri, med svenskt förord av Martin Ingvar och Mats Lekander. En bra julklapp till någon som inte läst den. Som några smakprov kan man på nätet hitta bokens inledning, samt utdrag ur kapitlen om homeopati och akupunktur.

Simon Singh skrev en krönika i The Guardian om kiropraktik, och speciellt om de påståenden om att kunna behandla olika barnsjukdomar som kiropraktorer i Storbritannien gjort. De brittiska kiropraktorernas organisation stämde Singh för förtal. Det hade inte gått i Sverige där bara personer kan vara utsatta för förtal, inte organisationer. Dessutom hade en svensk tidningsartikel bara kunnat leda till åtal i ett tryckfrihetsmål riktat mot ansvarige utgivaren. De brittiska lagarna om förtal är avvikande från de flesta andra länders.

En rättegång kan lätt kosta den åtalade hundratusentals kronor bara för att försvara sig, och många miljoner om man blir fälld. I det läget väljer många förlikning, men Simon Singh backade inte utan har efter flera turer chansen att lägga fram sitt försvar på allvar när saken under det kommande året ännu en gång skall behandlas.

Många menar att risken att stämmas för förtal hämmar en normal offentlig diskussion i Storbritannien. Och Singh har nu rekommenderat sina många supportrar att skriva på ett upprop som förordar en reformering av denna lagstiftning. Bakom uppropet står organisationerna PEN-klubben, Index on Censorship och Sense about Science. Även vi som bor overseas är välkomna att skriva på petitionen, som ni finner på www.libelreform.org.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev