Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

”Ge vården chansen att misslyckas bättre”

Publicerad: 24 september 2018, 08:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den här texten är en slags fortsättning på en föregående blogg med rubriken ”Våga prata om en resursbegränsad vård i den politiska debatten”.

Gissar att det inte undgått speciellt många att det parlamentariska läget i Sverige är något oklart efter valet, däremot tror jag det undgått många av oss, inklusive undertecknad, hur sjukvården ska kunna leverera allt det som utlovats. Igen. Med mer pengar? Med utökade personalstyrkor? Med fler utbildningsplatser? Med reformer?  Nja.

Det finns fortfarande inga lösningar som ger förutsättningar för alla medborgare att få den bästa vården, vid alla tidpunkter. För att sådana lösningar inte existerar. Det finns troligen heller ingen vårdpersonal som inför arbetspasset tar ansats i att försöka ge en så dålig vård som möjligt. Men, det finns en fordrande realitet att förhålla sig till. En realitet som innefattar begränsningar i form av tidsbrist, resursbrist, kompetensbrist, kunskapsbrist, individbrister, platsbrist och vårdkedjebrister. Med mera.

Visst, det finns lösningsförslag som kan underlätta, förbättra och stärka, och i den riktningen ska vi givetvis alltid sträva – men vill fortsatt hävda att det är ett undergrävande koncept att ha en politisk debatt som ger sken av att det finns en valbar väg ut ur att du eller jag kan få en sämre vård än någon annan.

Som om det inte vore orättvist nog redan. Det finns ingen rättvisa i sjukdom, ohälsa och lidande. Det finns inget självändamål i att känna att man inte räcker till, gång efter annan.  Och det finns inget, för mig, långvarigt värde i att låtsas som att alla skulle kunna springa maraton, bli rockstjärnor eller förstå teknisk fysik – om bara rätt förutsättningar ges. Mänskliga förutsättningar borde få vara just mänskliga.

Så varför inte prata i termer av att ge sjukvården förutsättningar för att misslyckas bättre istället? För vi kommer misslyckas. Om och om igen. Tror medborgare, patienter, anhöriga och vårdpersonal kan hantera det klimatet betydligt bättre än alla falska löften.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev