Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gluten och grillad sågspån

Publicerad: 2 februari 2011, 11:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är det synd om glutenintoleranta? Har inte någon undersökning någonstans någon gång visat att många upplever sig ha sämre livskvalitet jämfört med dem som kan äta vanlig mat? Cirka tio år efter diagnosen upplevde främst kvinnor att de hade något klenare livskvalitet jämfört med dem som kunde välja alla slags livsmedel. Männen tog sin intolerans på ett helt annat sätt. Inte rakt ner i smådepp direkt.

Det här fragmentet av ett minne skulle jag kunna söka närmare på i våra medicinska databaser för att kunna duka upp fakta på bordet. När jag kommer till min arbetsplats NU-biblioteket blir det omedelbar expedition genom databasernas tio-i-topp på vår E-bibliotekssida. Som det nu är känns det här lösa påståendet lika säkert som att hoppa på grästuvorna över en norrländsk sankmyr.

Synd om och synd om! Ibland har man lyckan att få sätta tänderna i en verkligt porös hembakad nötkaka. Malda hasselnötter, ägg, socker och bakpulver. Kakan beledsagad av kaffe svart som helvetet och hett som synden. Wow, livet är värt att leva! Det här var en glutenfri glädje som jag blev bjuden på av en glutenintolerant kollega. Jag noterar att hon ofta lagar all möjlig god mat med fräs och sting. En gång var det brysselkål i sällskap med rödlök, bacon och valnötter alltsammans uppskrämt med kruttorr sherry.

Vad finns att köpa ute i handeln för alla som behöver passa sig för vissa livsmedel? Mina erfarenheter inskränker sig till en glutenfri sommar då jag botaniserade mig igenom livsmedelssortimentet. Somligt bröd smakade grillad sågspån med inslag av mjukkokt daggmask som först marinerats i några stänk råttpiss. Ni vill nog inte veta vad dessa gourmetexcesser kostade eller så vill ni det? Ett enda ord bara: Rån! Sedan upptäckte jag ett litet fint havreknäckebröd samt några läckra frysta tékakor, men priset så att jag började längta old-fashioned Texas millionaire.

Det finns mycket gott numera jämfört med hur det måste ha sett ut förr, men helt klart blir matkontot högre för alla som är intoleranta av något slag. Vid sommarens slut slapp jag straffkommendering Uteslut Gluten. Inte ett dugg glutenintolerant och livet tedde sig genast kraftfullt ljusare när jag kunde välja från hela rikedomen i Det Stora Snabbköpet. För en illvillig gallsten som ger besvär opereras lätt bort, men för en celiakier NOT! som ungdomarna säger.

Det verkar finnas ett skvalpigt hav av glutenbloggar med kostråd därute i cyberspace och jag vågar mig inte på att rekommendera någon särskild, men det kanske ni kan göra?

Annars kan man säga att det är tur att det finns sådana personer som kan skriva kokböcker, så att även intoleranta kan få njuta av livets godbitar. Elisabeth Ekstrand Hemmingsson med över trettio års erfarenhet som professionell matskribent har själv celiaki och uppmanar oss ”Bjud glutenfritt ”. Det gör hon i kokboken med samma namn som innehåller recept på förrätter, huvudrätter, desserter och bröd (ICA, 2008). Bakning, mat och massor av tips utlovar hon i trygga rödrutiga ”Glutenfria kokboken” och i ”Baka glutenfritt” kan du bli en skaplig snitsare på matbröd, kakor och tårtor.

Kycklinggryta sherryspetsad med Bristol Cream, svamp och cashewnötter är gôrgo som man säger här i Västra Götalandsregionen - och det går precis lika bra med vitt eller rött portvin! Härnäst blir det kokossoppa med svamp och currystekta brödpinnar som inledning till en kommande intolerant middag. Vad säger ni om stekt abborrfilé med gräddig rotfruktspytt som huvudrätt? Chokladmoussetårtan med rom eller Xanté päronlikör som avslutning? Synd om, visst, men inte hopplöst för de intoleranta.

Som ni väl förstår är detta helt deliciösa recept om man måste bjuda ihop både tolerant och intolerant folk samtidigt. Krångla inte till det utan bjud glutenfritt!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev