Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Göran Greider tiger om strålningen i Dalarna

Publicerad: 1 december 2011, 13:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dalademokratens chefredaktör, poeten Göran Greider, är en flitig kommentator i olika media. Jag hör honom ofta i P1, som när jag på söndagarna lyssnar på Godmorgon Världen, där han är en återkommande deltagare i en panel med journalister som kommenterar veckans händelser. Göran Greider verkar ha åsikter om det mesta, men jag ser inget fel i det (även om hans ställningstaganden ibland är rätt förutsägbara).

Än så länge har Greider varit helt tyst om den lokala socialdemokratiska konflikten kring elallergi och det eventuella upprättandet av en strålningsfri zon utanför Mora. Det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt-Åke Rehn tänker inte kräva att TV-sändningar eller mobilnät stängs av, medan den likaledes socialdemokratiske ordföranden i miljönämnden Hans Nahlbom inte vill ge sig. Han tyckerdet är viktigt att man inte viker sig för att det är stora rubriker”.

Den 21 december kommer frågan upp i Mora-Orsa miljönämnd, och tidigare har alla ledamöter i miljönämnden varit överens. Miljöpartiet brukar tro på elallergi, och Moravänstern motionerade för några år sedan i frågan: ”Vänsterpartiet yrkar: Att kommunen kartlägger och planlägger de områden som har minimal strålning. Att dessa områden undantas från planer att bygga master, kraftledningar etc. för att bevara de områdena minimalt strålningsfria. Att kommunen undersöker intresset bland de personer som är elöverkänsliga, för att bosätta sig i dessa områden.”

Medan Dalademokratens ledarredaktion tiger så har konkurrenten Dalarnas Tidningar tagit tydlig ställning för vetenskap och förnuft, och det har även Göran Greiders krönikörskollega i Metro, Johan Norberg, som skriver det självklara: Hallå, elallergi existerar inte.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev