Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gott efter gastric bypass

Publicerad: 6 december 2011, 20:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad kan man äta efter en gastric bypass? Vilken sorts mat är lämplig att börja med för en litet mindre magsäck och kortare tunntarm? Halva portioner i stället för hela, tugga väl och inta vätska mellan måltiderna och inte till dem, läser jag i en ny färgsprakande matbok som har anlänt till vårt sjukhusbibliotek. För bibliotekarier hör det förstås till livets självklarheter att få surfa igenom alla nyutkomna böcker. Sagt av bibliotekarie med rätt att bläddra!

Enkelheter och inga märkvärdiga ingredienser utlovas i ”Vägledning och recept för den första tiden: Efter Gastric ByPass-operationen” av leg dietist Marie Odin.

Hm, låt oss se då! Din nya mage och hur den fungerar efter operationen, Problem som kan uppstå, Inköp till de första veckorna, Besvärliga livsmedel och Receptbank heter några av kapitlen. Just för att bokens färger är så glatt inbjudande ger den mycket inspiration och uppmuntran till Gastric ByPass-opererade som ska träda in i det nya (mat-) livet. Intervjuer med personer som redan har börjat omställningen är ett extra plus.

Måste man ha genomgått en gastric bypass för att få lust att prova några av recepten? Inte alls och boken får följa med hem för att guida mig till författarens ”Linsoppa à la Ruben” med gröna linser. Jag vill se om den gröna linssoppan klarar att slå min egen soppdarling med röda linser och skamligt enkla ingredienser som potatis, bladspenat, lök, vitlöksklyfta, buljong, tomatkross, salt & peppar. Vi gjuter litet citron över soppan och vem har sagt att god mat måste vara dyr! Jodå, den gröna linssoppan är precis lika utsökt som soppan av röda linser. Nästan.

Aldrig provat linssoppa? Då är du linsskrämd och det är onödigt. Vispa sönder de mjukkokta linserna eller massakrera dem med mixer och din mage ler åt en fin soppa!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev