Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Gratis skydd mot kondylom och livmoderhalscancer”

Publicerad: 4 december 2015, 08:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


(Denna text är tidigare publicerad som debattartikel i vårt lokala massmedium Härryda-Posten.)

I skolhälsovården erbjuds flickorna i årskurs 6 vaccin mot HPV (humant papillomvirus), ett vaccin som ger ett bra, om än inte heltäckande, skydd mot kondylom, cellförändringar och livmoderhalscancer. I år har vi på vissa av Härryda kommuns skolor sett en mycket kraftig nedgång i andelen familjer som önskar att deras döttrar skall få HPV-vaccin. Tidigare år har omkring 90 % av flickorna fått vaccin, nu är några skolor nere på 50 %, medan andra skolor fortfarande ligger bra till.

Inga medicinska åtgärder är helt utan risk, men vaccinet som redan givits till många miljoner flickor och kvinnor verkar vara lika säkert som de övriga vaccinen som erbjuds alla barn. Till skillnad från till exempel i Australien erbjuds våra pojkar idag inte HPV-vaccin, men frågan kommer utredas på nytt eftersom priset på vaccinet minskat betydligt.

I Danmark har man i media uppmärksammat tjejer med smärttillstånd, hjärtklappning, svimningstillbud, trötthet och andra symtom där det inte gått att finna någon definierad sjukdom eller medicinsk förklaring. En del familjer och även enstaka läkare har misstänkt att HPV-vaccin skulle kunna bidra till dessa sjukdomsfall. Danmarks myndigheter har rekommenderat fortsatt HPV-vaccination, men de har också lyft frågan till EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten.

EMA har gått igenom all den forskning som finns på området, inklusive de danska rapporterna, och kommit fram till att HPV-vaccin inte har skulden till de danska flickornas symtom. Även i svenska media har det rapporterats en del om de sjuka danska flickorna, och jag tror att det är de reportagen som skapat en oro kring HPV-vaccin på några av skolorna i Härryda kommun, trots att svenska, danska och europeiska experter bedömer vaccinet som säkert.

Som skolläkare och barnläkare blir jag bekymrad. De som tackar nej till HPV-vaccin riskerar att missa chansen till skydd både mot onödiga könsvårtor och mot cancer. Att vaccinet fungerar vet vi, kondylom och cellförändringar minskar redan hos de vaccinerade årgångarna, och allt talar för att vi om 15 år kommer se en minskning av cancerfallen.

Den som tackar nej till vaccin i årskurs 6 är förstås välkommen tillbaka senare, men eftersom vaccinet ger ett sämre immunsvar hos äldre flickor räcker då inte två sprutor. För de som påbörjar sin HPV-vaccination efter fyllda 13 år behövs tre injektioner för att få ett bra skydd. Därför hoppas jag att en del av de familjer som först tackat nej nu ändrar sig så att deras flickor kan vaccineras tillsammans med klasskamraterna.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev