Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Håll i er – nu kommer besparingsvågen med full kraft

Publicerad: 10 oktober 2018, 09:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Helt nyligen kunde jag i Dagens Medicin läsa om hur ambulanspersonal i Jämtland kanske ska hjälpa till på akutmottagningen när dom inte är ute på larm. Vänner av samhällsberedskap tar sig för pannan och frågar sig var Jämtland satt kursen med sådana, ur beredskapssynpunkt, verklighetsfrånvända initiativ.

Tyvärr är inte förslagen i Jämtland unika. Likt Jämtland måste merparten av Sveriges landsting spara hundratals miljoner det kommande året. Det talas om att sluta upp med att ta in bemanningspersonal och även växla om bemanningsstrukturen på sjukhusens olika kliniker. Inom ambulanssjukvården så sker det sedan 2017 stora rekryteringar av icke legitimerad personal som en besparingsåtgärd. Utåt sätt så talas det om en rådande brist på sjuksköterskor, men bakom räknemaskinerna framträder bilden av hur sänkta krav också innebär sänkta lönekostnader och mindre rörlighet på spelplanen för yrkesfolk.

Jag hävdar med en dåres envishet att det inte råder någon brist på sjuksköterskor, utan snarare brist på förmåga att organisera en verksamhet ut efter de skatteunderlag som står till buds. Tyvärr har för få ekonomer inom landstingen och regionerna fattat denna galopp, eller åtminstone inte ägt modet att ifrågasätta rådande ordning, där kostnaderna skenat i en takt som påminner om tidvattnet vid den franska nordkusten. Titt som tätt målas inhyrda läkare upp som det avgörande kostnadsproblemet för svensk sjukvård, när det rätteligen borde vara på sin plats med en bredare synvinkel, som betraktade alla vårdens yrkesskrån.

I Region Örebro län ska det sparas flera hundra miljoner kommande år. Styret i länet utfäste att dessa besparingar ingalunda ska få konsekvenser för patienterna. Den samvetsgranne tar sig en funderar på var då dessa besparingar ska ske, för detta nämns inte – bara att det inte ska få några konsekvenser.

Självklart får idéer som de i Jämtlands och Örebro län konsekvenser. En ambulansbesättning som ska stå redo att undsätta svårt sjuka och skadade, som samtidigt ska befinna sig i arbete på en akutmottagning, kommer inte hålla hela vägen. En region som säger att besparingar inte kommer drabba medborgarna har antingen helt tappat greppet om verkligheten eller så totalt distanserat sig från densamma.

Det är hög tid att på allvar ta itu med vårdens problem. Låt oss börja med att konstatera att vården måste organiseras på ett helt nytt sätt.

HENRIK JOHANSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev