Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Håll kiropraktorn borta från nacken

Publicerad: 14 November 2008, 12:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En norsk lege vi är bekanta med berättade en personlig tragisk familjehistoria för oss. Hennes mor hade legat okontaktbar i flera år innan hon dog, och moderns förfärliga stroke i unga år hade föregåtts av manipulation av halsryggen.

Förra året kunde vi i Läkartidningen läsa en genomgång från Umeå av 49 fall med stroke orsakat av dissektion av karotis- eller vertebralisartär, och 7 av dessa fall var tidsmässigt kopplade till att kiropraktor eller sjukgymnast manipulerat halsryggen. Kiropraktorerna var snabbt ute och försvarade sig. Nu biter de ifrån igen.

Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation går i ett färskt pressmeddelande till motangrepp då de känner sig hotade av den positiva uppmärksamhet Edzard Ernsts och Simon Singhs nya bok fått i media. LKR hävdar dels att kiropraktik inte bör räknas till alternativmedicinen, dels att det inte är bevisat att kiropraktik mot halsryggen kan orsaka stroke.

Jag förstår att kiropraktorerna inte gillar Edzard Ernst, som förutom boken skrivit ett antal artiklar med litteraturöversikter gällande både effekt och biverkningar av kiropraktik. Ernst är professor i alternativmedicin och anser att kiropraktiken faller inom hans forskningsfält (jag håller med).

Den bild jag får av det jag läst om kiropraktik är att den är populär och uppskattad trots de magra vetenskapliga bevisen för dess effektivitet. Vidare är metodens historiska rötter spännande som en såpopera (mördade Palmer den yngre sin far?), och dess grundidé om subluxerade kotor som roten till allt ont är helt orimlig och har inget stöd i modern forskning.

Enligt Ernst innehåller litteraturen över 700 dokumenterade fall av allvarlig skada efter kiropraktisk manipulation av ryggraden. LKR försöker lugna sina kunder med en färsk fall-kontrollstudie. Där menas att den koppling man sett skulle bero på att patienten med begynnande vertebrobasilärt stroke har ont i huvud och nacke och därför söker behandling. Går patienten till allmänläkaren och får paracetamol kommer ingen skylla en utveckling till manifest stroke på tabletten, men går han till kiropraktorn blir denne misstänkt för att ha orsakat skadan.

Det kan ligga något i det resonemanget, men jag skulle inte satsa min nacke på det. Det räcker att titta i en anatomibok på arteria vertebralis förlopp för att bli orolig för vad som kan hända om man ”justerar” cervikalkotorna. Här finns en biologiskt plausibel förklaring till varför manipulation av halsryggen skulle kunna skada artären, detta till skillnad från den biologiskt osannolika teorin bakom kiropraktiken.

Fall-kontrollstudien från Kanada tog med alla sjukhusvårdade fall av vertebrobasilära stroke, och det kan vara så att hos yngre patienter (utan ateroskleros) är dissektion efter mindre trauma (som manipulation) oftare den utlösande orsaken – precis som i materialet från Umeå. Det var hos patienter över 45 år som den kanadensiska studien inte kunde påvisa någon förhöjd risk av kiropraktik. De skriver: “We have not ruled out neck manipulation as a potential cause of some VBA strokes”.

Försiktighetsprincipen gör valet enkelt. Svenskt ”nackskott” är en ofarlig och ofta självläkande krämpa (till skillnad från kinesiskt nackskott), och kiropraktik har inte visat sig effektivare än gängse behandling med enkla smärtstillande och sedan mobilisering. I andra vågskålen ligger en (sannolikt liten) risk för stroke.

Om kiropraktik mot halsryggen varit ett piller då hade det läkemedlet dragits in av Läkemedelsverket. Det finns ingen rimlig nytta som uppväger risken.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev