Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hälsosamma eldsvådor i vården!

Publicerad: 25 februari 2016, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ska man acceptera hotellrum med delad dusch och toa i korridoren när man är på tjänsteresa? Självklart kan man det. Blir billigare så. Hjälpa arbetsgivaren ekonomiskt är väl fint.

Men vänta nu, gäller detta alla eller bara vissa yrkesgrupper? Här börjar det bränna till och det ordentligt. Säg att det är en viktig konferens där olika grupper i vården deltar, säg att läkarna inkvarteras på hotell, övriga i vandrarhem utanför stan. Hur känns det? Bara fint om man är doktor och kanske inte fullt så fint om man hör till övriga grupper, eller vad tror ni? Ok svälja en gång, men nästa gång det vill säga det händer igen. Då kan det ta eld!

Sjukhusbibliotekarien tänker här på ett verkligt fall som hon har fått sig berättat. Hur slutade det då? Nästa gång blev det hotellrum för alla deltagare.

Hotell med dusch och toa på rummet är idag accepterat som normalt åtminstone mer än vad det var under 1980-, 1990-talen och tidigare. Bekvämt vill nog de flesta bo på sina tjänsteresor för man ska ju prestera vilket inte är samma sak som semestra.

Så hur vill man bo för att det ska kännas bra på tjänsteresan? Kan man acceptera att en del är mer jämlikare än andra och får bo finare? Ska man alltid ekonomiskt solidarisera sig med arbetsgivaren? Ska alla göra det eller bara vissa yrkeskårer?

Vi som snart jobbat ett helt arbetsliv har upplevt både det ena och det andra genom decennierna. Somliga av oss har subventionerat tillräckligt. Vid tjänsteresor ska det f-n vara självklart med hotellrum med dusch och toa på rummet. Det tycker många av oss speciellt ju äldre och tuffare vi blir. Till och med sista minuten-resor kan ibland garantera bekvämligheter som egen dusch och toa.

Vad man däremot väljer på sin fritid är en helt annan sak. Observera orden väljer och fritid! Alltifrån camping- och sommarstugestandard till mellanklasshotell eller om man till och med drämmer till med värsta lyxhotellet. Inga problem om någon frivilligt nöjer sig med enklare standard i tjänsten. Bara bra – för arbetsgivaren. Som skulle kunna göra det till kutym.

Tre erfarna ambitiösa sjuksköterskor i 40-årsåldern som råkar befinna sig här i medicinska biblioteket ivrigt sysselsatta med databassökningar i fortbildningssyfte – vad tror ni de svarar på frågan om de accepterar hotellrum med dusch och toa i korridoren på tjänsteresor? Nej! Vad tror ni en rosenkindad läkarstudent kvittrar? Ja, inga problem med det! Beror det på personligheten, ungdomen tralala eller på att studenten går en strålande framtid till mötes när det gäller hotellrum i tjänsten? Vi frågar ytterligare tre personer ur vården (paramedicinare) och svaret blir unisont: Nej!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev