Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hälsosamma hundar för allergiker

Publicerad: 19 augusti 2010, 15:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Alla kan ha hund även allergiker. Det upptäckte jag nu i sommar när jag hade tid att reflektera och inte minst iaktta tillvarons gruvliga orättvisor. Jamen, har ni inte sett alla dessa hundägare som är ute och rastar sina hjulbenta hjärtevänner morgon-middag-kväll och flera gånger däremellan? Kanske är du själv matte eller husse?

De här lyckligt lottade personerna tar sig hur mycket tid som helst och spenderar härliga rofyllda timmar på hundpromenader medan de själva stressar av så vackert, mediterar och får motion samtidigt. En häftig avundsjuka ansatte mig. Så här vill jag också ha det. Varför kan inte jag ha hund? Det omedelbart bistra svaret vet jag förstås. Allergiker och pälsdjur kommer inte bra överens, men kanske ändå … ?! Man måtte väl kunna ha en fiktiv hund? En påhittad hund som bara existerar i fantasin och så här går det till:

Man väljer först vilken ras man vill ha och namnger sedan kraken. En rask och frisk schäferpojk bestämde jag och han behöver väldigt mycket motion. Ja, det krävdes faktiskt att jag investerade i helt nya joggingskor. Man får också vara ganska fast och bestämd med motionerandet. Rex heter den fiktiva schäfervalpen och sedan är det bara att gå ut och rasta för en hund måste motioneras ofta, inte sant? Självklart kan man låna en livs levande hund att gå ut med också, men det ena behöver inte utesluta det andra.

På vår första hundpromenad bekantade vi oss med en synnerligen svart katt, tre söta nystan av obestämd art samt en rollmopsliknande varelse som alldeles bestämt var en hund under allt rollmopset. Ett säkert tecken på detta var att Svarta Katten sköt rygg mot vad det nu var. Ni hör, jag är ingen rutinerad hundägare som kan skilja på raser och raser. Plats, Rex! kommenderade jag för det vet man ju hur schäfrar är. Här måste man ta kommandot redan från början och visa vem som bestämmer.

Nu hör jag röst... skall, menar jag, jag hör skall och man får skilja på fantasi och verklighet. Rex vill ut på promenad och bara att snöra på sig de nya joggingskorna och friska på längs Vänerns strand i 1,5 timme. Det tycker Rex är lagom.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev