Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hälsosamt norskt jultips!

Publicerad: 13 december 2017, 07:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min bloggkollega i Norge är expert på att alltid finna det trevliga och positiva i livet. Pekar ut saker och tipsar oss andra om alla ljuvligheter som finns när man har den stora ofattbara lyckan att få leva. Här nedan är ett ganska klokt icke-kostsamt jultips och samtidigt en kortkurs i norska. Åjo, räds inte nu, låt bara läsningen rulla på för det går lättare än man tror att förstå vartenda ord fastän texten inte är på svenska. Bara kom i litet norskt mood, jenter og gutter, så kör vi:

”Nå er det på tide å planlegge julelesningen – og jeg slår naturligvis et slag for biblioteket! Ta en tur i dag om det er åpent, eller over helga, gå hyllelangs, gled deg over alle bøkene du kan låne med deg hjem helt gratis, plukk med deg litt forskjellig – et par tynne, en novellesamling, en mursteinsroman… og gled deg til julemorgener ved peisen eller i sofaen eller ved spisebordet eller i senga, fordypet i en annen verden. Og lånefristen er jo til langt uti januar en gang. For en lykke!! Jeg har som vanlig bøker på ønskelista i år også, men skal absolutt ha en bunke klar til lesing uavhengig av ”fangsten” på julaften. Nå bruker jeg en smule lenger tid på bøker enn tidligere, baby og det hele, men satser på litt lesetid allikevel. Vi tar forøvrig en juleutgave av ”kva las du no” litt nærmere jul, eller kanskje til og med i romjula. Ok?”

Ja, kära vänner, vad ska vi läsa i jul? funderar den svenska Sjukhusbibliotekarien alltmedan hon betraktar de ystra läkarstudenternas julgran: Äkta ganska tät gran med glitter i, dödskalle på toppen (!) och kulorna/pumlorna eller kanske vi säger stjärnorna är små färgfoton av studenterna själva. Så långt är allt bra, men foten läcker och förstör mattor, enligt städpersonal. Här stundar trolig amputation med efterföljande transplantation av ny fot.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev