Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Handikappforskning i väst

Publicerad: 25 maj 2010, 12:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sverige är litet och Västra Götaland är ännu mindre. Alla känner alla, och det är ett välkänt problem att det är svårt att samtidigt få en initierad och opartisk granskning av en ansökan om forskningsanslag när nästan alla aktörer inom specialiserade fält redan har någon slags relation sedan tidigare.

Så om jag vore en av dem som sökt men inte fått del av de särskilda pengar som vår region avsatt till handikappforskning då skulle jag fundera på om jag fått en oväldig bedömning. Ansökningar om drygt elva miljoner kom in senast, men det fanns bara tre och en halv miljon att dela ut.

För att hjälpa den politiska Handikappkommittén att lotsa sina anslag till de bästa projekten finns en sakkunnig prioriteringskommitté som granskar alla ansökningar och lämnar förslag på vilka som bör få hur mycket. Medlemmarna i denna prioriteringskommitté är alla från Västra Götaland, de flesta från Göteborg, och det är nog ofrånkomligt att de känner många av de forskare som ansöker.

Men det kan sticka lite i ögonen när det under de senaste fem åren verkat vara nära kopplingar mellan de som fördelat och de som fått de största anslagen. Projekt vid Högskolan Väst i Trollhättan och Institutionen för pedagogik och didaktik vid GU har fått tillsammans tre miljoner sedan 2005, och Rehabiliteringsmedicin vid SU tilldelades också tre miljoner under denna tid. Dessa tre är de som fått mest pengar, och samtidigt är de representerade i prioriteringskommittén.

Sahlgrenskas nye FoUU-chef sitter i prioriteringskommittén, och han har de senaste två åren tilldelats nästan en miljon till egna projekt. Eftersom han i ett sådant beslut vore partisk deltog han inte i beredning eller beslut om att ge honom anslag, och prioriteringskommitténs medlem från HDK (som deltar i samma projekt) var visserligen med på mötena men deltog inte i diskussionen om det projektet.

Däremot verkar man inte ha sett något jävsproblem när man i år gav 400 000 till ett projekt inom Kultur och Hälsa där FoUU-chefen står som rådgivare/samarbetspartner: Ethnicity and human‐animal communication – Analysis of how children and adolescents communicate with horses during therapeutic riding.

I denna studie av handikappridning (som kommittén berömmer som noggrann och välplanerad) är några av de frågor man skall besvara dessa: Which features in human communication with horse can be related to ethnicity? Are human‐horse communication patterns universal or culture‐specific? Is horse welfare influenced during therapy and is it related to the rider’s ethnical background?

Just den sista frågan kanske jag missförstår, för den låter i mina öron vågad att ens ställa. Möjligen modigt men framför allt politiskt inkorrekt. Kan det vara så att barn med ursprung från vissa kulturer behandlar hästarna illa? Forskningen kommer snart att ge oss ett svar. Men det hade sett bättre ut om det var sakkunniga från Stockholm eller Norrland som satt i prioriteringskommittén när anslag inom VGR fördelas.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev