Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Har Akloma AB köpt bloggare som reklam för bolagets tinnitusplåster?

Publicerad: 20 maj 2013, 21:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur kan det komma sig att Aklomas tinnitusplåster plötsligt får uppskattande recensioner i sex olika svenska bloggar på en gång? Jag kan förstås inte vara säker på att detta är köpta bloggar som mot betalning skriver positiva omdömen, men mycket pekar på att det handlar om en slags native advertising. Låt mig förklara.

Aklomas tinnitusplåster verkar vara en produkt som inte har rimlig chans att fungera eftersom den bygger på pseudovetenskap om vattenmolekylers egenskaper. De öronläkare som deltagit i de kliniska prövningarna håller inte med mig, och en av dem tror uppenbarligen starkt på produkten eftersom han tagit plats i Aklomas styrelse. De som vill läsa min granskning av teorierna bakom plåstret kan klicka här.

Den som är intresserad av vad som skrivs på nätet i en viss sak behöver inte själv googla gång efter annan, man kan istället lägga en fast sökning på Google som med önskat intervall mailar den senaste skörden av träffar på de valda sökorden. En sådan automatisk regelbunden googling har jag lagt in för företagsnamnet "Akloma", men det ordet har inte omnämnts särskilt ofta på nätet under det gångna året. Tills nu.

Inom loppet av ett par dagar i mitten av maj dök det på sex olika svenska bloggar upp positiva omdömen som skall föreställa vara skrivna av privatpersoner, men alla bloggarna ligger på wordpress.com. Ingen av dem har information om vem som egentligen är avsändaren och alla bloggarna verkar se som sin uppgift att skriva positivt om i stort sett samma produkter. Ytterligare ett starkt indicium på att dessa texter är skrivna av en och samma person är att alla utom en finns listade under /author/karinbac/ på respektive blogg. Så vad skriver "karinbac" om Akloma?

Bloggen Smått och gottis skriver om "en vän som jobbar som ljudtekniker på ett konserthus" som "i flera år lidigt [sic] av tinnitus" i sådan grad att han "har funderat på operation".  "Men detta plåster från Akloma kan ju faktiskt vara det som min kompis letar efter ... Ska det sitta bakom örat på halsen eller ska det sitta bakom örat på just örat? Ja, det blir upp till min vän att utforska och förhoppningsvis blir han botad."

Skribenten på bloggen grejjor har botat sin sons tinnitus med plåstret Antinnius. "Produkten är ett tinnitus plåster [sär skrivning] som du sätter bakom örat på den som är drabbad av tinnitus och sedan på något magiskt sätt som jag inte förstår så lättar typ plåstret på trycket i örat och sedan så märker du inte av tinnitusen längre. Helt fantastiskt att någon äntligen har löst denna otroligt jobbiga folksjukdom som drabbar så väldigt många människor i vårt avlånga land."

Mix och trix, bloggen som fyra av fem tandläkare rekommenderar, är det en systerdotter som fått hjälp av plåstret. "Jag är så glad för hennes skulle och nu hoppas jag att fler får upp ögonen för Akloma och deras fantastiska plåster så att ingen behöver att lida av tinnitus i onödan. ... Min systerdotter som tidigare fick specialundervisning i skolan och bara kunde koncentrera sig korta stunder har nu börjat gå med sina gamla klasskamrater som vilken vanlig tjej som helst. När hon slipper det ständiga pipet så kan hon både koncentrera sig och orka med undervisning och lek lika länge som sina kompisar. Det kan verkligen inte bli bättre!"

Även Livsnjutarens dagbok har samtidigt som de andra bloggarna upptäckt denna produkt. "Tänk att ett litet plåster bakom örat kan hjälpa att få bort ett pipljud som man besväras om i kanske flera år. För er som vill prova detta plåster så finns det på Akloma och kan beställas på nätet. Jag vet även att detta plåster från Akloma fått mycket bra i test och det är många som blivit hjälpta med sina problem."

Webbmamman tipsar på sin blogg om hjälp mot ringade öron. "När jag lunchade med min bror idag fick jag höra lite ny spännande information. Det finns nämligen ett företag som heter Akloma som nu tagit fram ett plåster mot tinnitus! Det tycker jag låter strålande! Tänk för alla som besväras av ett konstant pipande i öronen som de nu kan få hjälp med att lindra eller kanske få bort helt. ... Jag antar att Akloma har patent på detta plåster, annars kommer det nog finnas massor med olika plåster mot tinnitus inom snar framtid. ... Jag har faktiskt en bekant som har tinnitus så jag ska tipsa henne om dessa plåster och se om hon vill prova."

Någon som kallar sig Corinne har en hälsoblogg där hon ger tips om tinnitus. "Eftersom som det inte tidigare har funnits några riktigt bra botemedel eller sätt att lindra tinnitus så blev jag glatt överraskad när jag fick höra om ett plåster från Akloma som kan lindra tinnitus avsevärt. Och det fina med detta är att det endast är ett plåster som man sätter bakom örat som gör att det lindrar ... och i vissa fall försvinner symptomen helt. Jag vet att de på Akloma fått jättemycket postivt [sic] respons så det verkar verkligen som det är en metod som funkar. Så lider du att tinnitus själv eller känner någon som gör det och som kanske provat allt i från akupunktur, mindfullness [sic] eller annat men inte blivit hjälpta så är detta ett riktigt bra tips."

Jag menar att det är en anmärkningsvärt att etikprövningsnämnden släppte igenom en klinisk prövning av ett plåster där den bakomliggande hypotesen är helt tagen ur det blå. Plåstret skall med sin "matrix" bryta solljuset som därmed "synkroniserar" kroppens vattenmolekyler och på något sätt skulle det lindra tinnitus. Det krävdes två överklaganden för att få etikprövningsnämnden att följa offentlighetsprincipen och lämna ut dokumenten i saken. Det visar sig då att nämnden verkar ha haft betydligt mindre information om hur plåstret skulle tänkas fungera än vad jag grävde fram i min förra blogg om Akloma.

Efter att Kammarrätten för andra gången beslutat att jag skulle få ut företagets Clinical Investigation Plan så var stycket om Investigational Product maskat med svart överstrykning. Det handlar dock bara om fem ynka rader vardera under rubrikerna Product Description och Mode of Action. Om man verkligen skulle ta uppfinnaren på allvar om att plåstrets "synkronisering" av kroppens vattenmolekyler på ett genomgripande sätt förändrar vattnets fysiska egenskaper (som exempel nämner han i sin patentansökan att fryspunkten går från noll till -8 grader!) skulle man tro att etikprövningsnämnden hade velat se mer av säkerhetsstudier innan patienter utsattes för metoden.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev