Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Har ni tänkt på hur många olika börjor det finns?

Publicerad: 7 augusti 2013, 14:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är det första dagen efter semestern? Börja dagen med ett leende!

Varför då? Lika bra så har du det gjort.

Augusti och sensommar. Fikarummen på sjukhuset surrar av berättelser om härliga semestrar. Alltifrån en månad i Italien med husbilen, värsta italienska glassen och dopp i Adriatiska havet till några veckor på släktgården gräl ... samsandes med kusiner, fastrar, mostrar, bonusbarn, plastmorbröder, därtill en och annan äkta gammelfarfar eller gammelmormor på släp. Mer eller mindre lyckade verandabyggen, folklig dans på Brännö brygga och rent exklusiva nöjen som 'Dans i Dvärsätt´ har en del ägnat sig åt. Dvärsätt = liten plats i Republiken Jämtland för dem som inte vet. Städar förråden på sin semester gör somliga mest varje år. Kanske en del rent av har firat "hemester" dvs stannat hemma i stan och lugnat ner sig i däckstolen på balkongen med tigern, alias katten Bo-Gösta av ytterst dunkel härkomst.

Har ni tänkt på så många olika "börjor" det finns? Alltifrån tidningarnas reportage med "Så här tar du dig tillbaka efter semestern" till hur en berättelse inleds.

"Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon" eller "Hur gammal han än blev, så kunde Jan Andersson i Skrolycka aldrig tröttna på att berätta om den dagen, då den lilla flickan hans kom till världen."

Litet småoptimistisk början skadar inte:

"Vår tid är i sig själv så tragisk att vi vägrar att uppfatta den tragiskt. Katastrofen har inträffat, vi befinner oss bland ruinerna, vi börjar timra oss nya små boningar och nya små förhoppningar. "

En olycksbådande inledning som "Det är lyckligtvis ytterst få människor som kan säga att de har varit med om ett mord." eller en början som antyder en hel del mer:  "Den mannen lade jag märke till redan på perrongen, innan Tolstoj-tåget avgick."

En del börjor kan vi välja själva, men inte alla för "Det var en timme kvar till gryningen när kriminalassistent Ben Cooper fick de första beskeden." Och där anar vi något riff-raff som är svårt att komma ifrån. Vissa val kan vi göra alldeles fritt som t ex hur vi vill att jobbstarten ska bli.

"Fosterövervakning med CTG" inleds med: "Målet för all fosterövervakning är att identifiera hypoxi och ingripa innan ett foster har fått en allvarlig asfyxi med risk för permanent hjärnskada eller död." Och därmed ställer jag in Ingemar och Eva Ingemarssons bok i hyllan igen och frågar: Hur vill du börja ditt nya arbetsår?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev