Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hästburgare hot mot hälsan?

Publicerad: 24 februari 2013, 15:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur farligt är det att äta upp en gammal häst? Kanske folk som är bevandrade i hästhälsa och hästmedicin vet det. Vi kalasade på stekt kråka, rökt räv, kaninköttbullar & kaninbuljong, bräserad brevduva, andaladåb, ångade grisfötter, grävlingsfrikassé och diverse annat ätbart under krigsåren. Fast de flesta som gjorde det är döda nu och observera av naturliga orsaker.

Friskt vågat, hälften vunnet, hur vore det med björnram till middag! Är det hälsovådligt?

Det beror på. Om björnen själv existerar levande i tassarna kan det definitivt vara livshotande att ta sig en smakbit. Annars är det nog inga problem med att dinera på bamsefötter. Inte om man ska tro matrecept från krigsåren (Husmoderns Köksalmanack 1943) när många livsmedel var ransonerade. För att dryga ut tilldelningen fick man ta till alla möjliga skojarknep.

Om ni får lust på en björnlik vårsupé, så är det på sin plats med en varning: Vårramarna är så utsugna, så att de nästan är värdelösa. Höstramarna däremot är mums. Feta fina björnramar för bamse har gnagt på grenar, fiskat, jagat diverse små djur och slurpat bär hela sommaren. Ni kan tänka er köttet! Precis som när får och getter betar i bergen. Rasslar i sig smakligt gräs och vilda örtkryddor som timjan och oregano fixar naturmarinerat redan till slaktdagen. Bara att grilla. Lyckliga bör väl djuren också ha varit, eller vad tror ni?

I det närmaste allting var falskt under kriget. I kapitlet "Magen kan luras" får vi lära oss laga Falsk saftkräm (avrett rödbetsspad) och Falsk plommonkräm (avredd svagdricka). Kanske inte restaurangerna precis basunerade ut att de serverade stekt skata utan pippin seglade nog iväg som rapphöna, vaktel, duva, orre, tjäder eller ripa rent av. Ett annat husmorskapitel heter "Hur smakar räven?" 'Aromiskt och mört´ om Mickel kommer från en pälsdjursfarm emedan vildräv är mindre smaklig och har stundom trikiner.

Låt oss hoppa rakt in i en novell som har förtjust en av kuratorerna i NU-sjukvården. Den belästa kuratorn rekommenderade härom dagen en novellsamling av Lydia Davis, nyskapande amerikansk novellvirtuos född 1947. I samlingen "Samarbete med fluga" finns en rekordkort novell:

Idé till en kort dokumentärfilm

Representanter för olika livsmedelstillverkare försöker öppna sina egna förpackningar.

Sjukhusbibliotekarien vill inte vara sämre och har en väl så god idé till en kort dokumentärfilm: Representanter för olika livsmedelstillverkare försöker äta sin egen mat!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News