Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Heavy metal - folkbildarna gör Christina Doctare sällskap

Publicerad: 19 februari 2009, 07:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag vet förstås inte vilken musiksmak hon bekänner sig till; själv tycker jag inte att hårdrocken har blivit bättre sedan Deep Purple. Fast den tungmetall jag nu vill diskutera är mer för invärtes bruk.

Vår kollega kristdemokraten Christina Doctare kandiderar till EU-parlamentet i det kommande valet. Kanske kommer hon i Bryssel  att propagera för ökad använding av alternativmedicin, och särskilt då ayurveda. Den kristna tron är tydligen inget hinder för att anamma hinduiska myter om medicin, inte läkarutbildningen heller, den personliga erfarenheten räcker.

Förutom de självklara invändningarna att förvetenskapliga synsätt inte är en rimlig grund att bygga nutida sjukdomsbehandling på, och att ingen vettig forskning talar för att ayurveda fungerar, så finns en farligare sida av traditionell indisk medicin: biverkningsrisken.

I Läkartidningen rapporterades för två år sedan fyra fall av allvarlig blyförgiftning efter intag av ett ayurvediskt preparat inköpt i Sverige. Detta var kanske ett extremt ”tungt” exempel, men en analys av fler preparat som Livsmedelsverket gjorde visade att så gott som alla innehöll bly i mängder som nog inte kan anses riskfria om man tar större doser av flera preparat samtidigt.

Söker man på PubMed dyker det upp ett antal artiklar som bekräftar att dessa svenska erfarenheter även gjorts på andra håll i världen. JAMA publicerade förra året en artikel där man undersökt innehållet av bly, kvicksilver och arsenik i ett mycket större urval av preparat som finns till salu i USA.

Av 230 slumpvis utvalda ayurvediska mediciner innehöll 20 % tungmetaller, och det handlar inte alltid om en oavsiktlig förorening. Den gren av ayurvedisk farmakologi som kallas Rasa Shastra mixar med vett och vilja ned bland annat kvicksilver i sina produkter, och av dessa innehöll 40 % av medicinerna tungmetaller, mest kvicksilver (som är en av betydelserna av ordet ”rasa” på sanskrit).

Doctare är inte den enda politiker som liksom Beatles fallit för den urgamla indiska visdomen. Moderaten Anne Marie Brodén (som motionerat om bot-avdrag) lär ha bjudit in indiskfödde mångmiljonären Deepak Chopra till riksdagen när han besökte Sverige. Deepak har tagit ayurveda ett par steg vidare och mixat in New Age och kvantfysik!

Att de folkvalda inte kan förväntas vara förnuftigare än undersåtarna har vi väl vant oss vid, men jag blev uppriktigt ledsen när jag upptäckte att i princip alla gamla hederliga bildningsförbund abdikerat och erbjuder kurser i denna alternativmedicinska mumbo jumbo, från ABF och Medborgarskolan till Studiefrämjandet och Folkuniversitetet.

Det är bra med ett öppet sinne, men inte så öppet att hjärnan ramlar ut.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev