Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hemokromatos priset (vissa) män får betala för att de inte har mens

Publicerad: 21 november 2008, 10:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hemokromatos - priset (vissa) män får betala för att de inte har mens

I NEJM har man i år kunnat läsa en australisk studie som undersökt förekomsten av hemokromatos-genen i ett stort material. För de som var homozygota för denna järnsparande variant av HFE-genen fanns en klar risk att utveckla symtom på hemokromatos, men risken var ojämlikt fördelad: för män 28,4 procent och för kvinnor bara 1,2 procent.

Det som räddar de homozygota kvinnorna är förstås att de blir av med järn med varje mens. Fast att se det som en ”sjukdoms”-gen är kanske bakvänt.

När hemokromatos-mutationen uppkom hos någon europeisk nordbo för ett antal tusen år sedan antar man att den gav en fördel för bäraren, annars är det svårt att förklara varför genen lyckats spridas så bra. Fördelen kan förstås ha varit att den medförde mindre risk för järnbrist och blodbrist.

Men en alternativ förklaring är att mutationen även leder till mindre(!) järn i makrofagerna. Järn är viktigt inte bara för oss utan även för mikroberna, och en hypotes är att C282Y-mutationen medförde ett relativt skydd mot förslagsvis tuberkulos, tyfoidfeber eller pesten.

Någon reproduktiv fördel bör i alla fall ligga bakom varför genen ökade i frekvens; men idag, med bättre föda och mer järn i kosten, har den positiva genen blivit en belastning, och i dubbel uppsättning en (manlig) riskfaktor för överbelastning med järn.

Darwinistisk medicin kommer framöver att ge intressanta svar på frågan om varför vissa gener förknippade med sjukdomar ändå är så vanliga. Man får hålla med Dobzhansky: Nothing in biology makes sense except in the light of evolution.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev