Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Herr Rubanks mottagning

Publicerad: 2 Oktober 2015, 07:57

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Alla vet vi hur värdefullt det är med goda vänner. I livets stormar och vid krislägen blir de ofta ovärderliga. För att få vänner måste man själv vara en vän. Vara vänfast med andra ord. Hinner vi med det? Många är vi nog som har rätt skuggiga samveten i vår turbotillvaro.

Vänner som alltid är glada att se oss är husdjuren. Hur vi än missköter vänfasthetskontot står det alltid på plus om vi är lyckliga ägare till husdjur. Man behöver egentligen inte äga dem utan man kan leasa eller låna sig en fyrbent kompis.

Herr Rubank är just en sådan god, ärlig och pålitlig person som befrämjar hälsan och minskar stressen hos sina vänner. Nybarberad inför hösten, men rakvattnet är en liten egenhet som inte alla uppskattar. ”Det har jag för att locka till mig alla brudarna!”, erkänner Herr Rubank utan omsvep ”och jag producerar det själv”, tillägger han stolt. Tydligen är han framgångsrik för han har hur många barn som helst. Faderskapen tar han på sig helt obekymrat. Erkänner bara ett enda intresse och det är rollen som familjefar. Herr Rubanks engagemang får sägas vara märkligt selektivt och varar bara korta ögonblick ” för sedan får käringarna ta vid”, bräker han helt obekymrat. Jämställdhet och genusfrågor skiter han just nu i och det bokstavligen plipp-plopp-plipp-plipp. Ljuga är inte hans starka sida för han är helt blottad på den egenskapen.

Ibland råkar Herr Rubank ut för getliga, retliga menar vi förstås, övergrepp. Som när han häromdagen hade blivit infångad, satt i en löjlig fårstol, duschad med ljummet vatten och sedan klippt. ”Nu är allt mitt goda rakvatten borta”, konstaterade han snopet och bligade mot grannhagen där alla chicksen betade. ”Struntprat, din getull lyser ju i svagt guldchampagne!”, klippte Sjukhusbibliotekarien reslut av klagobräkandena.

Herr Rubanks karaktär är i övrigt mycket fast. Varje dag har han mottagning för sin vänkrets. Särskilt de som har något ätbart med sig. En kompott av gröna blad förstärkt med de sista sommarblommorna, kvistar med knaprig bark, löv, rönnbär, men obs! välmogna tackar vår amigo inte nej. Sliter buketten ur handen är den ohyfsade sanningen. I Herr Rubans salong spänner samtalen över vida områden som medicin, konst, musik, religion, filosofi, teknik, troliga nobelpriskandidater, Putins senaste utspel, världsläget och rent av fotboll och heminredning (!).

Bäst är nog ändå Herr Rubank på svåra it-trubbel i sjukhusmiljö. Det är bara att lägga fram ett tricky scenario, så åtgärdar han problemet omgående. Vid konsultationer lyssnar först Herr Rubank mycket noga, därefter sänker han huvudet och drämmer blixtsnabbt till med förslag till åtgärd. Boink!! med hornen mot bräderna i staketet. Se, där kom svaret med effektiv lösning. Vilken Helpdesk klarar supportärenden så snabbt, rätt och resolut?

Herr Rubanks hyresvärd påstår: ”Bockar VILL bråka! Det bästa är om dom har sällskap av en bråkkompis.” Aha, en annan bråkbock då! Sjukhusbibliotekarien tycker att det här påminner om vissa fotbollssupporters, stökiga sådana, som går på match för att 1. Få utlopp för sina aggressioner 2. Se matchen.

Tänk om man skulle … och här blir Sjukhusbibliotekarien ättikesurt elak. Släppa ihop bråkkompisarna, så att de kunde brazza på i hagen bäst de ville. ”Jag, Rubank, Jämtget av Engla-stammen, skulle kunna ge en snabbkurs till fotbollssupporters som inte vet hur man uppför sig på match”, skryter han och ser väldigt taggad ut. Som för att ge eftertryck åt sina ord vickar Herr Rubank på sina stabila ståtliga horn och den fulla betydelsen av uttrycket Stayhard blir tydligt.

Sjukhusbibliotekarien tror mycket på Herr Rubanks didaktik och lovar återkomma vid behov. ”Inte sviker jag en vän”, säger Herr Rubank galant och en upplivad glimt förnims i de gulgrå ögonen samtidigt som huvudet sänks ... Ibland är det skönt att vara utom räckhåll för sina vänner, tänker Sjukhusbibliotekarien på andra sidan hagen. Ni får förstå, etiketten homo sapiens passar inte in på Herr Rubank utan det ska stå Jämtget – ba´ så ni vet – och här kan ni läsa mer om mig, sufflerar Herr Rubank som tvingar Sjukhusbibliotekarien att lägga in denna länk.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev