Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Himla många storsor på läkarprogrammet!

Publicerad: 16 februari 2016, 13:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Här i Norrland är läkarprogrammet vid Umeå universitet från termin sex även utlokaliserat till Luleå, Sundsvall och Östersund. Medicinska bibliotekarier på respektive sjukhus undervisar studenterna i evidensbaserad informationssökning i början av varje termin. Det gjorde vi igår här på Medicinska biblioteket, Östersunds sjukhus.

Man kan säga att vi tog ut läkarstudenterna på Månstigen. Datasalen, med formidabel utsikt över Storsjön och fjällen, heter faktiskt så. Håll med om att det kan föra tankarna till romantiska promenader fast nu var det snarare fråga om pragmatiska promenader i evidensbaserad informationssökning.

Vad är egentligen EBM-evidence-based medicine? Varför ska man använda sig av det? Hur hittar man information på bästa sätt? Evidensbaserad informationssökning kan tyvärr upplevas som blytung undervisning en måndagseftermiddag precis efter lunch kl 13.00–16.30. Risk för paltkoma! Paus med juice, chokladballerinor och havreflarn häver komat framgångsrikt, men det finns alltid risk för återfall.

Man kan inte enbart läsa sig till evidensbaserad informationssökning i medicinska databaser. Precis som man inte kan läsa sig till hur man fiskar. Man måste själv få ge sig ut på det stora vida havet. Först då lär man sig hur man ska styra båten, hantera fångstredskapen, välja bete, agna och om det nappar vad man ska dra upp, behålla eller kasta tillbaka i böljan. Värdelös småspigg vill vi inte ha vid medicinska informationssökningar. Inte heller haj när vi kanske siktat in oss på tonfisk. Vi vill ha upp precis det vi har avsett och bästa fiskeredskapen är förstås Mesh – medical subject headings för att få så precisa sökträffar som möjligt. Men inte ens det räcker utan vi behöver även testa andra metoder som fritextsökning.

En ny bra bok heter ”Evidensbaserad medicin” med redaktörer som Inger Bak Andersen och Peter Matzen, Studentlitteratur, 2015. Kapitlet ”Litteratursökning – eller att ”hitta en nål i en höstack” är särskilt upplysande. Suverän guldgruva tycker en viss sjukhusbibliotekarie som inför Månstigen-promenaden läste på en hel söndag.

Boken är tänkt för alla hälso- och sjukvårdsanställda med direkt patientkontakt som vill försäkra sig om att deras kliniska praxis är i linje med aktuell forsknings bästa evidens. Här kan intresserade läsa mer om innehållet i de 204 sidorna:

https://www.studentlitteratur.se/#9789144107783/Evidensbaserad+medicin

Nå, hur ser morgondagens unga läkare ut då? Vad vi kunde konstatera bestod kullen läkarstudenter av en himla många ambitiösa storsor samt en enda strek och det är sant på ren jamska.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev