Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hiv/aids, bykonflikter och kärlek

Publicerad: 4 november 2012, 17:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nästan alla vet vem Dawit Isaak är, journalist, författare och svensk medborgare som sitter i fängelse i Eritrea utan att ha fått sitt fall prövat i domstol. Varför? Om man skriver om saker som misshagar regimen, ja, då kan vi gissa vad som händer. Det hände i Dawits fall. Bakom lås och bom slutade det.

Vi känner till Dawit, men har vi läst något av honom? Dawit Isaak skriver på tigrinja, ett afrikanskt språk. För första gången presenteras på svenska ett urval ur Dawits produktion. Bakom utgivningen av "Hopp – historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter" står en mäktig samling förlag, organisationer och institutioner som tillsammans utgör den största delen av svenska massmedier. Prosa, dramatik och journalistik i en liten volym på 160 sidor. Boken går inte att köpa eftersom den inte får säljas. Om du har tur kanske ditt bibliotek har pocketutgåvan som delades ut gratis på tioårsdagen av Dawit Isaaks fängslande den 23 september 2001.

Dawit Isaak skriver om sådant som makthavarna inte tycker om: Hiv/aids, bykonflikter, kärlek eller för att citera Dawits egna ord ur berättelsen "Munna" från 1985:

"Jag vill gärna berätta om kärlek. Det finns många utländska filmer om kärlek och de visas på bio eller så kan man se dem på video. Det talas mycket om dessa filmer bland eritreaner. Eritreaner brukar säga att de är imponerade av dessa utländska filmer, men inte av eritreanska kärlekspjäser eller -böcker. Man hör ofta folk säga att "eritreansk kärlek uttrycks med förtal – indisk kärlek uttrycks med sång". I vår kultur finns värdefulla berättelser om kärlek. Dessa är inte sämre än utländska kärleksfilmer eller -böcker, som alla som har begåvning kan åstadkomma."

Dawit har begåvning och han åstadkom. Alltför många år har gått sedan Dawit Isaak hämtades av polis i sitt hem i Eritreas huvudstad Asmara, men hans rop hörs i "Hopp – historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter".

Ja, Dawit, du får berätta om kärlek och vi ska lyssna!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev