Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hjälper kiropraktik mot diskbråck?

Publicerad: 2 september 2009, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är framförallt när jag bloggat om kiropraktik som diskussionerna i kommentarfältet aldrig vill ta slut. I bloggen från juni är i skrivande stund antalet kommentarer 376 (and counting). I den debatten blev jag nyligen tipsad att läsa en RCT-studie talande för att kiropraktisk manipulation hjälper mot diskbråck, och den tänkte jag referera här.

Tre läkare från Italien publicerade år 2006 en artikel i Spine om en studie utförd i Rom 1999-2000. Drygt 100 patienter med akut ischias och på MR verifierat diskbråck randomiserades till kiropraktisk manipulation eller en sham-behandling som kanske mer liknade ett massagetryck mot det mest onda stället i ryggen.

Behandlingarna var korta, bara 5 minuter, och gavs varje vardag under 4 veckor om man inte blev helt smärtfri dessförinnan. Smärtfria var det nästan ingen som blev på en månad, och efter tre månader var 28 % i kiropraktikgruppen smärtfria mot bara 6 % i shamgruppen, och ingen ytterligare förbättring skedde de följande 3 månaderna.

Även om få blev helt smärtfria (enligt VAS) så blev många mycket bättre, och redan efter två veckor var det en liten men statistisk signifikant skillnad. Däremot var det inte så tydlig skillnad i kliniskt mer relevanta mått som antal dagar med svår smärta eller förbrukning av NSAID, men trenden var att äkta manipulation var bättre.

De enda brister en amatör som jag kan se med studien är dels ett problem som författarna själva tar upp, att man inte frågat patienterna om de listat ut vilken grupp de tillhört (om blindningen fungerat), dels en olycklig randomisering.

Jag vet att kvinnor upplever mer långvarig värk än män, i varje fall om vi räknar sjukvårdskonsumtion och inte bara hur mycket man gnäller hemma. Och jag tror mig veta att äldre har mer ont än yngre, i varje fall knaprar de mer medicin. Kön och ålder är uppenbart två viktiga variabler man vill ha under kontroll.

Då är det synd att man inte sett till att hjälpa slumpen på traven genom att stratifiera randomiseringen. Nu blev utfallet att kiropraktikgruppen bara har 30 % kvinnor medan kontrollgruppen har 45 %. Åldrarna föll inte heller jämt, så i den aktiva behandlingen var 55 % över 40 år medan i shamgruppen var 67 % äldre än 40 vårar.

Om detta spelade roll för utfallet kan jag inte veta. Det jag vet är att diskbråcken enligt MR inte påverkades alls av behandlingen, och att i andra kontrollerade studier har manipulation mot ryggont inte visat sig bättre än alternativa behandlingar. Men om det kommer fler (och gärna ännu bättre) studier som talar för att spinal manipulation kan hjälpa just mot akut utstrålande ischiassmärta så får man ha ett öppet sinne.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev