Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hjärtstigen

Publicerad: 15 september 2009, 06:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kom så tar vi en tur på Hjärtstigen - för en sådan är vi lyckliga nog att ha här hos oss på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Stigen kringelikrokar sig i skogen invid sjukhuset och hallå, är ni alla med nu? Patienter, personal, anhöriga och besökare samt förstås de som bor i bostadsområdet nära sjukhuset, kan njuta av frisk natur på ett lätt, smidigt och icke-märkvärdigt sätt.

Hjärtstigen tar cirka 15-20 minuter att gå och kan det bli så mycket bättre för ett hjärta?

På sommaren kantas stigen av hallon och blåbär, längre in på hösten lingon.

Idag får vi sällskap av en klart hjärtmedveten liten orm som ligger och solar sig tvärs över stigen. Vad kan det vara för sort? Kopparorm? Snok? Var och en kan hålla sitt eget tempo, här rör det sig nog om ormtempo-med-break, så vi passerar försiktigt vår livsnjutande vän och fortsätter vandringen mot målet.

Hjärtstigen tillkom för några år sedan på initiativ av en sjuksköterska på en hjärtavdelning, har det berättats mig. Därefter tog vår patientinformationsgrupp, bestående av sjuksköterska-kurator-bibliotekarie, över administrationen av stigen.

Vita skyltar märkta med ett rött hjärta vid sjukhusets huvudentré pekar ut var man börjar gå. Sedan promenerar man längs den fint uppröjda stigen som därför är särskilt lättframkomlig. Under tiden kroppen får motion följer man lapparna med frågor, talesätt och ordspråk som finns uppsatta här och var på träden – och ah, känner ni den krispiga höstluften nu! Lapparna kan ha något tema som miljö, konst, poesi, visdomsord eller något annat läskande för själen.

Ibland ska man kunna svara på någon klurig fråga, så man får verkligen ha tankarna med sig. När man klarögd och rosenkindad går i mål, tar man svängen om sjukhusbiblioteket, levererar svaret vid informationsdisken och mottager sin present. En liten gåva får nämligen alla som går Hjärtstigen – NU-sjukvårdens eminenta miljökasse i naturfärgad bomull. Slut för alltid på oskicket att köpa plastkassar när man handlar mat.

Vi ses på Hjärtstigen! Har ni inte någon, så varför inte på lämpligt ställe ordna en hjärtats stig?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev