Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Holistisk export från Mexico till Falköping

Publicerad: 16 februari 2009, 12:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag har en (möjligen osund) fascination både över att en del upplever sig bli sjuka av mer eller mindre verkliga miljöfaktorer och av att många (inte sällan samma personer) upplever sig förbättrade av olika pseudoterapier.

Halvvägs igenom HET-rapporten (ett gemensamt projekt från de elöverkänsliga och tandvårdsskadade) kom jag till kapitel 5 med tips om var det finns hjälp att få, när nu den offentliga vården oftast inte tar problemen på allvar.

Förutom den nedlagda amalgamenheten på Ackis, var det bara en svensk institution som rekommenderades: Santa Monica-kliniken i Falköping. Hur hamnade en holistisk klinik, döpt efter ett katolskt helgon, på Västgötaslätten?

Kurt W Donsbach D.C. (doctor of chiropractic) startade sin första klinik i Santa Monica, Mexico, sannolikt för att vara på rätt sida om gränsen, eftersom han tidigare varit i en del klammeri med den amerikanska rättvisan. Kliniken uppmärksammades i media sedan Martin Luther Kings änka avlidit där (innan hon hann få behandling för sin terminala ovarialcancer).

Genom kontakter i Sverige startades en europeisk filial i norra Polen 1989, och nu bedrivs sedan två år tillbaka verksamheten i Svea Rikes vagga, Falköpingstrakten. Det polska institutets websida ligger nere, så det är möjligt att hela verksamheten flyttats från Polen, i varje fall följde en del personal med.

Som vanligt är det svårt att förstå vad som avses med holistisk terapi, ett mer närliggande ord är eklektisk, för här blandas alternativen på ett halsbrytande sätt. Den enda gemensamma nämnaren tycks vara att behandlingarna sannolikt inte fungerar (mer än som placebo) och därför i regel inte kan erbjudas i rutinsjukvården.

Homeopati, kosttillskott och vitaminer (även som dropp), tarmsköljning, magnetterapi, ansiktszonterapi, aminosyretillförsel (bl.a. via suppositorier!), indisk ayurveda, laser (med en frekvens [sic] på 660 Nm som påverkar cellernas mitokondrier och ökar produktionen av ATP), papillon-coach (frekvensmedicin) och hyperbar syrgasbehandling i tryckkammare är några av de alternativ som erbjuds.

Till och med vattnet är holistiskt. ”På Santa Monica renas allt vatten, såväl det som används vid tillagning av mat och dryck, som det som förbrukas vid bad, dusch och terapi. Efter filtreringen passerar det via en Plus & Minus virvlare [som bidrar till en förstärkt 2-polighet av vattnet] och en MWE vattenaktivator [som återställer den ursprungliga molekylstrukturen].”

Kurt Donsbach dömdes 1971 för kvacksalveri (practicing medicine without a license) i Kalifornien. I Sverige är inte det längre olagligt, så länge det inte gäller diabetes, epilepsi, cancer, samhällsfarliga smittsamma sjukdomar, gravida kvinnor eller barn under åtta år. Och även dessa grupper kan tas emot i Falköping eftersom Dr Donsbach har anställt en legitimerad läkare på Santa Monica.

Donsbachs namn hittar du också på produkter i närmsta hälsokostbutik, exempelvis hans AloeVera-juice som skiljer sig från andra genom att den är syreberikad! Fast enligt Livsmedelsverket innehöll den 99,3% vatten och inte så mycket annat… holistiskt bondfångeri, var håller Konsumentverket hus?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev