Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Homeopatakuten öppnar i Stockholm

Publicerad: 21 december 2013, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Även om homeopati är en av Skatteverket godkänd friskvårdsaktivitet, så ställer jag mig frågande till om vi anställda får använda det skattefria bidraget från arbetsgivaren till besök på Homeopatakuten som öppnar i Stockholm (”mitt i Söders hjärta”) efter nyår. Tre homeopater startar en mottagning som ”tar emot alla med akuta besvär utan föregående tidsbokning”. Man skriver att ”vid behov gör vi kliniska och fysiska undersökningar som är indikerade” och målet är att skapa ett alternativ till den vanliga skolmedicinska vården.

Bland annat riktar man in sig på patienter med infektioner. ”För dem som får upprepade infektioner, som t.ex. urinvägsinfektion, hals- öron- eller bihåle- inflammation, är det oftast antibiotika som gäller. Vi erbjuder ett annat alternativ. Många vet inte att man kan behandla akuta sjukdomar med homeopati. Det är dags att folk får upp ögonen för det.

För att träna homeopaterna i akutsjukvård har man haft kurs på Salve Hälsocenter.  ”Vi gick bland annat igenom vilka tekniska hjälpmedel som är viktigt att ha på en akutmottagning. Vi bör kunna lyssna på lungor efter rossel och pip, kolla blodtrycket och även vid vissa fall ha möjlighet att ta reda på via urinsticka om patienten har glucos, vita blodkroppar, röda blodkroppar, nitrit, ketoner eller proteiner i urinen. Ph [sic] kan också vara bra att kolla ibland.”

Föreläsaren Gunnar Jansson poängterade att en homeopat inte bara skall välja preparat efter diagnos eftersom ”totaliteten av symptom är det viktiga. Alltså även vid akuta åkommor måste andra uppgifter också inkluderas. Tillexempel vid influensa, inte bara att patienten har feber, snuva och ont i huvudet räcker vid val av medicin. Man behöver också ta med  hur huvudvärken känns, om personen är törstig eller inte. Om han har hosta, är hostan torr eller slemmig, hur låter hostan?

Än så länge har inte Homeopatakuten lagt ut någon reklamfilm på YouTube, så ni får hålla till godo med en musikvideo om Homeopathy for Health in Africa och en kortfilm där Michell & Webb försöker rädda livet på en trafikskadad patient.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev