Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Homeopati under lupp i Australien, USA och Sverige

Publicerad: 28 April 2015, 08:43

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Australiska National Health and Medical Research Council fyller, vad jag kan förstå, de roller som i vårt land spelas av SBU och medicinska forskningsrådet. I mars 2015 kom den australa bedömning av homeopatiska preparats behandlingseffekter, Evidence on the effectiveness of homeopathy for treating health conditions.

NHMRCs slutsats efter sin genomgång av forskningen blev att det inte finns några tillstånd där homeopati har visat övertygande behandlingseffekter. Och de varnar medborgarna från att använda behandlingen: ”Homeopathy should not be used to treat health conditions that are chronic, serious, or could become serious. People who choose homeopathy may put their health at risk if they reject or delay treatments for which there is good evidence for safety and effectiveness.”

Nyligen har amerikanska läkemedelsverket FDA, Food and Drug Administration, genomfört en offentlig hearing om homeopatiska medel. Det blir intressant att se vad som blir deras konklusion om denna alternativmedicinens oförfalskade placebo, där små sockerkulor droppas med rituellt utspädda lösningar för att komma i magisk kontakt med en modertinktur vars molekyler förlorats i spädningen (om den passerat Avogadros tal).

Att det finns pengar i sockerpiller är dock säkert. Amerikanska konsumenter köper 1200 olika sorters homeopatika för ungefär 3 miljarder dollar per år. En storsäljare är den komiska produkten Oscillococcinum som närmast är en slags metahomeopati eftersom den baseras på en påhittad bakterie som en gång påstods vara orsaken till influensa. Jag har bloggat om den historien tidigare.

Bland de frågor som togs upp av FDA är säkerhetsaspekterna. Märkligt nog så rapporterar USAs motsvarighet till Giftinformationscentralen att det 2013 rapporterades in nära 10000 tillbud med homeopatika, de flesta var småbarn som fått i sig pillren av misstag. I 622 fall sökte man också sjukvård och förvånande nog anges att 33 fick måttliga biverkningar och ett fall svåra biverkningar.

Här på hemmaplan kommer Vidarklinikens antroposofiska mediciner få sitt öde avgjort senare i år. Socialdepartementet har från berörda myndigheter och intressegrupper begärt in remissvar på Läkemedelsverkets olika förslag på hur man kan reglera de i regel homeopatiskt utspädda antroposofiska produkterna. Svenska Akademin för Klassisk Homeopati, SAKH, stod inte på sändlistan men har ändå inkommit med ett eget remissvar där man kritiserar Läkemedelsverkets rapport.

Utredningen är otydlig. Den för resonemang som visar att grundläggande förståelse för den homeopatiska läkekonsten saknas.” Margot Granvik, ordförande i SAKH, gillar inte Läkemedelsverkets förslag att antroposofiska homeopatiska medel skulle kunna förses med indikationer. ”Det vore förödande; den homeopatiska läkekonsten är kraftfull. Därför blir det helt fel att uppmana människor att själva experimentera med homeopatiska läkemedel! Homeopatiska läkemedel bör användas av utbildade homeopater som ger behandling utifrån de principer och regler som utvecklats sedan 200 år och som beskrivs av homeopatins grundare Samuel Hahnemann i Organon.”

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev