Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

HSAN avfärdar ”kronisk borrelia”

Publicerad: 7 mars 2017, 06:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En svensk allmänläkare har fått sin legitimation återkallad. Han anses ha ställt felaktiga borreliadiagnoser, bland annat på patienter med hypotyreos och MS, och sedan behandlat dessa patienter med antibiotika åratal i sträck, Jag har tidigare skrivit om denne kollega, som hans tillskyndare i Borrelia och TBE-föreningen länge omnämnde med kodnamnet ”Dr X” för att inte röja hans identitet.

I det landsting han verkade stod han under en tid för 10 procent av den totala antibiotikaförskrivningen; Dr X skrev därmed recept på tre gånger mer antibiotika än hela infektionskliniken. En av hans favoriter var en tuberkulosmedicin, och hans stod ensam för två tredjedelar av all rifampicin som skrevs ut i landstinget år 2013. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, startade en utredning varpå dåvarande ordföranden i Borrelia och TBE-föreningen startade en namninsamling för Dr X, som samlat över 6000 undertecknare.

Pseudodiagnosen ”kronisk borrelia” finns även i våra grannländer. I ett motsvarande fall i Norge förlorade en läkare sin legitimation 2013, och hans företag Norsk Borreliose Senter lades ned. Läkaren överklagade helsetilsynets beslut till Statens helsepersonellnemnd. När han förlorade där stämde han staten, men trots starkt stöd från norska borreliaaktivister fick han inte tillbaka sin legitimation. De patienter som fortfarande tror sig ha ”kronisk borrelia” är besvikna på att statsminister Erna Solberg inte längre engagerar sig i frågan, så som hon gjorde när Høyre var i opposition.

I Danmark har en dietist och en läkare vid en privatklinik fått reprimander från Styrelsen for Patientsikkerhed. Nordic Clinic hamnade i sökljuset efter en dokumentär i danska TV2 som bland annat avslöjat att kliniken agerat mellanhand för en tysk alternativklinik som ställt en felaktig borreliadiagnos på en fotbollsstjärna med ALS som senare avled.

Åter till Sverige, där IVO kom fram till att Dr X varit ”grovt oskicklig vid utövandet av sitt yrke och uppvisat stor okunnighet i diagnostik och behandling av infektionssjukdomar”. Han hade ”utsatt patienter för betydande fara för toxiska medicinbiverkningar”, och IVO lämnade vidare till HSAN med yrkade på att legitimationen skulle återkallas. Ansvarsnämndens kvarnar har nu efter ett drygt år malt färdigt.

När HSAN gått igenom fallet har man låtit en av Sveriges främsta borreliaexperter göra en förnyad granskning av tretton patientfall vars handläggning IVO kritiserat. Det är en krass kritik som redovisas i beslutet från HSAN: ”Inte i något fall finns stöd i klinisk bild, statusfynd eller laboratoriefynd som stödjer den eller de diagnoser patienten behandlats för.

Dr X försvarar sig med att han i sin behandling följer råd från ILADS (International Lyme and Associated Diseases Society), en amerikansk förening med självutnämnda borrelialäkare som är total konflikt med infektionsläkarna i IDSA (Infectious Diseases Society of America). Dr X menar att han genom att delta i utbildningar om ”kroniska vektorburna sjukdomar” har bättre kunskaper i ämnet än vad svenska specialister i infektionsmedicin har.

Allmänläkarens praktik var helt dominerad av behandling av misstänkt borrelia. En av de första patienterna var en legitimerad sjuksköterska vars MS-sjukdom läkaren hävdar gick i remission efter fyra månader med antibiotikabehandling. Inom fem år utgjorde behandling av patienter med påstådda fästingburna infektioner 70 % av hans praxis, och läkaren menar att fler människor lider av ”kronisk borrelia” än av HIV och bröstcancer sammantaget.

Läkaren anförde som ett argument för att få behålla legitimationen att han efter IVOs kritik 2014 inte längre tar emot dessa patienter, men det verkar inte helt stämma. IVO noterar efter nya klagomål att Dr X år 2015 ordinerat en två månader lång antibiotikakur som den patienten själv skulle beställa från Tyskland.

HSAN skriver att ”Genom att acceptera tillståndet ’kronisk borrelia’ och ILADS riktlinjer har [Dr X] i upp till två år behandlat patienter med kombinationer av potenta antibiotika. … under en diagnos som saknar vetenskapligt stöd”. Legitimationen återkallas omedelbart, men läkaren säger enligt en artikel på Huffington Post att han tänker överklaga beslutet, och Borrelia och TBE-föreningen samlar in pengar för att bistå.

”Kronisk borrelia” och andra pseudoinfektioner har blivit den nya elallergin, en diagnos en del lidande patienter söker sig till när de upplever sig missförstådda i den vanliga vården. Alla Sveriges infektionskliniker tvingas nu handlägga patienter som felaktigt tror sig drabbade av svårbehandlade infektioner. Det är inte alltid att ens en grundlig utredning lyckas övertyga patienterna om så inte är fallet. Av alla de patienter som remitterats till Uppsalas specialmottagning för fästingburna infektioner har bara en av hundra haft tecken på en pågående infektion.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News