Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Humoristisk profylax

Publicerad: 16 augusti 2010, 14:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Oj då, här ser jag i en gratis morgontidning att man kan drabbas av boreout nu när semestrarna är slut och jobbet börjar. Boreout ansätter en när verksamheten inte har hunnit dra igång på allvar, chefen ännu inte har kommit tillbaka och överhuvudtaget allt går litet småtrögt. Som motåtgärd föreslås att man kan spela sudoku med jobbarkompisarna (!), kläcka nya kreativa förslag till förbättringar på arbetsplatsen och så var det ett tredje förslag som jag har glömt. Två schweizare har myntat uttrycket boreout som motpol till burnout, läser jag vidare och sedan läser jag inte mer ...

I går begav jag mig ut på en odyssé till samtliga vårdavdelningar på vårt sjukhus för att se om det fanns något liv i Bokjouren, det vill säga den samling böcker som vi har utplacerade i dagrummen på avdelningarna. Våra assistenter har semester för annars hör detta normalt till deras arbetsuppgifter liksom att tömma alla återlämningsskåp som vi har här och där för att folk ska kunna lämna tillbaka lånade media i tid.

Fast nu säger jag inte riktigt sant för det var en patient som hade ringt och beordrat oss att komma med mera deckare till bokdepån. Ta härifrån det gamla för jag har läst allt! Så löd marschordern och jag beväpnade mig med en laddning Mankell-Robinson-Alvtegen-Marklund-Läckberg-Jungstedt-Blunt-Nilsonne-Cleeves-Nesser-Airth-Larsson-Trosell-Booth-Frimansson-Lehane samt avslutade med en rynkig Christie och tog hissen upp i sjukhuset. Ingen plats för något sudoku-lösande här, konstaterade jag. Varmt-folkligt-festligt-stressigt-svettigt-spritigt-skitigt-sömnigt och vad ni vill, men ingen plats för sudoku, att ha tråkigt eller vila stjärten. Full fart i vården, men visst såg jag en och annan knåpa med ett korsord, men inte var det då personal.

Vill du ha hundraåringen? frågade sjukgymnasten i morse när vi satt på bussen på väg till ännu en dag på jobbet. Ja tack, jag vill gärna ha hundraåringen, svarade jag och så fick jag ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Nu syftar jag på en rolig bok av Jonas Jonasson om en viss Allan Karlsson som ska fylla 100 år. En timme kvar till födelsedagskalaset och Allan hoppar ut genom fönstret rakt i pensérabatten. Här ska stickas iväg från hela uppvaktningskommmittén med kommunalrådet i spetsen, lokaltidningen och alla de andra gamlingarna som väntar för att inte tala om personalstyrkan med folkilskna syster Alice i täten. Alice som har ett alldeles för välutvecklat väderkorn, särskilt när det gäller Allans brännvin som hon alltid spårar ...

Tok heller, inte har vi tid att drabbas av boreout! Om du känner att det finns risk, inta då skyndsamt ovannämnda humoristiska profylax!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev