Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hur få fler doktorer till Norrland?

Publicerad: 13 september 2013, 05:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns många sätt att få doktorer att vilja arbeta i Norrland. En väg att gå är att förlägga läkarutbildning i norr vilket är gjort sedan länge. Den första kullen med 20 studenter började sin utbildning i Umeå med medicinkursen vårterminen 1959 inhämtar jag från universitetets sida.

Utlokalisera läkarutbildningen redan från termin 6 kan vara ett annat sätt att förse norrlänningar med doktorer som stannar kvar i norr efter utbildningens slut.  Just vad man gjort i Umeå! RLU – regionaliserad läkarutbildning som är utlokaliserad till Sunderbyn/Luleå, Sundsvall samt Östersund med premiär i januari 2011. Förhoppningsvis får fler än de infödda norrlänningarna smak på Norrland under studietiden.

Naturen kan förstås också användas som bete. Generösa möjligheter till jakt, fiske, svamp- och bärplockning för att inte tala om en uppsjö av olika slags vintersporter. En vända utför på lunchen tackar väl inget slalomfreak nej till? Ett högst varierande för att inte säga thriller-aktigt djurliv kan Norrland också bjuda på.  Björnar som lurar i varenda busksnår. De ser dig, men du ser inte dem! Väsnas i skogen precis som på krogen, sjung litet vandringsvisor som "Jopp hej di hej da" eller i värsta fall spela död om närkontakt uppstår får Sjukhusbibliotekarien höra från jamtar som har erfarenhet av björnmöten. Jaktkvoten denna säsong är visst 70 st nallar vilka även nedlagts, så det finns björn en masse här i Jämtland som ni förstår, kära läsare.  Likaså kan man framkasta för tokstressade sörlänningar att många människor upplever ett mera easy-going tempo ju längre norrut man kommer i vårt land. Sant eller inte – avgör själva och helst på plats! Långa avstånd? Jomen visst, fast söderut kan man allt få pendla ansenliga sträckor till jobbet. Här norrut kan det vara förvånansvärt nära till arbetsplatsen. En som är på plats i norr är Sjukhusbibliotekarien som sökt asyl i Republiken Jämtland där hon blivit väl emottagen i messmörets huvudstad – Östersund. Närmare bestämt medicinska biblioteket på Östersunds sjukhus.

Tillfälligt uppehållstillstånd i 4 månader har beviljats kanske med möjlighet till förlängning. Sjukhusbibliotekarier liksom allt möjligt annat folk protesterar inte om de måste blicka ut över Storsjön varje dag samt Frösön med Oviksfjällen i fjärran. Vissa dagar visar sig även det riksbekanta Storsjöodjuret som är fridlyst och det är alldeles sant. När vi inte spanar på björn, äter tunnbröd, provar kolbullar och stekpalt förbereder vi sjukhusbibliotekarier höstens undervisning i evidensbaserad informationssökning för utlokaliserade läkarstudenter på termin 6.

Säger jag sanning nu, funderar jag precis innan jag klickar in min blogg till Dagens Medicin och kanske bäst checka av: "Är det verkligen sant att det finns så gott om björn här uppe?" ropar jag till kollegan.  "Jaa, det är jättemycket björn!!" bekräftar min infödda kollega med eftertryck och där hör ni!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev