Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hur kan du vinna Science Slam?

Publicerad: 23 januari 2015, 07:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En semlas väg genom kroppen kan vi följa i den unga forskaren Giulia Enders bok ”Charmen med tarmen”. Vi bör ha intagit en semla förstås, men det har vi nog så här i semletider.

Giulia Enders, ung forskare, född 1990, beskriver matens väg genom kroppen utifrån de senaste vetenskapliga rönen. Med sin presentation ”Darm mit Charme” knep hon förstapriset vid Science Slam i Freiburg, Berlin och Karlsruhe 2012. Hur gjorde hon det? Giulia har åstadkommit något riktigt roligt att läsa om vårt tarmsystem. Boken gjorde stor succé i Tyskland och är såld till ett tjugotal länder.

Bara att läsa kapitlet ”Sitter jag rätt på toan?” kan liva upp en grå januaridag. Nå, hur sitter vi på toan? Högst troligt här i västvärlden vilar vi ändalykten på en porslinstron där vi sitter rakt upp. Med tanke på hur tarmen ringlar sig fram inuti oss, så vore det sannolikt bättre att inte trona så nobelt utan acceptera ett mer löjligt hukande för bästa resultat. Allt enligt vad man kan läsa sig till i ”Charmen med tarmen”. Det här rådet går att prova redan vid nästa problematiska tillfälle och har man inga problem kan man testa ändå: Böj bara överkroppen lätt framåt och sätt fötterna på en liten pall – nu är allt i rät vinkel och det bör gå som geschwindt att få fram resultatet!

Syftet med ”Darm mit Charme” är att göra kunskap lättillgänglig och sprida forskningsrön ut till folket. Observera, på ett charmigt sätt! Mission accomplished!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev