Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hur man kan tjäna pengar på alternativmedicin

Publicerad: 28 december 2009, 09:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om jag förstått ekonomi rätt finns det två sätt att tjäna mer pengar. Det ena är att besitta en sällsynt och efterfrågad kompetens (eller produkt) som är svår att tillägna sig (scarcity power). Här är skälet till att hyrläkare, oljeborrare, piloter och andra experter kan ta bra betalt. Det andra sättet är att leverera en produkt som det går att skala upp produktionen av (scalability).

Jag tycker uppriktigt synd om många alternativterapeuter som gått en (eller ofta flera) utbildningar, men som sällan kan ta mer betalt än 500 kronor i timmen. Skall det ge en bra månadslön måste man fylla mottagningen, och då vem som helst kan skaffa sig ett alternativmedicinskt diplom tror jag att konkurrensen är rätt hård.

De som kan tjäna pengar är de som säljer saker som det kan bli större volym av, inte minst kurser och utbildningar. Det är hemligheten bakom Axelssons Gymnastiska Institut och andra alternativmedicinska kursverksamheter. Kan man få en grupp av elever att betala ett par tusenlappar per kursdag har man fått en verksamhet som borde gå runt eftersom den per dag kostar ungefär lika mycket som läkarutbildningen.

Av Axelssons utbildningar ter sig fotvård och vanlig massage som de minst udda, men i övrigt verkar Axelssons vara som en kyrka där man kan tillbe den gud som passar för dagen utan att bekymra sig om att en tro rimligen borde utesluta en annan. Shiva och Zeus, Jesus och Oden, Buddha och Muhammed. Zonterapi och koppning, energimassage och ayurveda, rosenmetoden och Tui Na, akupressur och bioenergiterapi.

Axelssons lärare i bioenergiterapi är ryskfödde Boris Aranovich. Förutom att utbilda andra i hur man genom mental fokusering kan använda tankens kraft för läkning, jobbar Aranovich även med andra terapier.

En handlar om andningsövningar, som verkar vara mer eller mindre samma sak som Buteykometoden. Denna ursprungligen ryska alternativmedicinska terapi hävdar att medveten hypoventilation med ökad koldioxidhalt skulle kunna bota astma och andra sjukdomar. ”Då vi åldras minskar vår koldioxidhalt i blodet och syresättningen till cellerna minskar. Därmed kan cellerna skapa allt mindre energi och kroppens inre körtlar och organ blir allt svagare. Och vi börjar känna oss alltmer orkeslösa och gamla, förklarar Boris.”

För de som är mer tekniskt intresserade har Aranovich via sitt företag Människans Resurser AB en märklig maskin till försäljning. Cem Tech Super är en liten apparat för drygt 10 000 kronor som med sina millimetervågor får cellerna att komma i balans. Maskinen har elva olika program, så förutom att stimulera kroppens organsystem med olika frekvenser kan man även använda dess vågor för att ”strukturera vatten”.

”När man dricker ostrukturerat vatten så går 90 % av kroppens energi åt till att strukturera det. Strukturerat vatten höjer därför energinivån allmänt och ökar effekten av alla behandlingar. Ju mer strukturerat vatten vi dricker, desto bättre. Det gör även kroppens vätskor strukturerade, vilket bidrar till att cellernas kommunikation fungerar bättre. Vattnet får också en lenare/mjukare smak. På samma sätt kan man förbättra kvaliteten på vin eller vilken annan vätska som helst, så att den tas om hand bättre av kroppen. Du kan även strukturera t.ex. frukt, grönsaker, mat och t.o.m. badvattnet, genom att hålla kristallen mot eller precis ovanför ytan några minuter (det krävs längre tid för ett helt bad).”

Den mest fascinerande funktionen hos Cem Tech är dess förmåga att spela in och återutsända frekvenser. På YouTube hittade jag en liten film från den amerikanska försäljaren som visar hur man i stället för att svälja värktabletten kan spela in dess frekvens och sedan överföra den smärtstillande verkan genom att sända frekvensen in i kroppen genom att hålla ”kristallen” av galliumarsenid mot huden vid en artär eller direkt mot det värkande huvudet. (Tänk om det hade fungerat, vilken chans att sänka läkemedelskostnaderna.)

Hjälp! Var är konsumentombudsmannen? Var är Sverker Olofsson?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev