Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hur man överlever regnsemester

Publicerad: 13 juli 2012, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi är ju i alla fall lediga, konstaterade några herrar som inte arbetar i vården. Läsning, whiskydrickande, svampplockning och små utflykter höll dem vid liv.

Det är soprent! avslöjade en välinformerad varuhusexpedit som känner någon som känner någon som jobbar på resebyrå. Soprent på panikresor till solen alltså.

Vad ska man ta sig till när det bara regnar och regnar? Man kan låta umgängeslivet blomstra. En del blir bortbjudna på goda middagar med vin varje kväll och arbetslivet på mottagningen syns inte ens i fjärran. Någon lyssnar på musik från hemlandet. Vilket hemland, frågar jag. Syrien. Jaha. Då blir man en smula tyst i den svenska regnsommaren. Andra surfar igenom gamla Agatha Christie som man kan skaffa för 5 kr styck på vilken second hand som helst. Vissa har mer ambitioner och knaprar på saltgurkor samtidigt som de läser de stora ryssarna. Pojkar som Pusjkin, Gogol, Tolstoj, Dostojevskij, Tjechov, Turgenjev, litet Gorkij och ett stänk Mandelstam.

Laga mat ur "Flickornas kokbok" från 1985 är också mycket effektivt och trevligt mot blöta somrar. Skulle du dessutom slå till på hembakta pussmunnar fyllda med hallonsylt blir du farligt populär i din omgivning. Varning för snyltgäster!

Man behöver inte köpa sin sommarläsning, inte ens uppsöka ett bibliotek. Rolig och överraskande andlig spis hittar man i landets alla second hand butiker för att inte tala om antikvariaten för den verklige konnässören.

Stavgång kl 07, brottning kl 08, skriva ett någorlunda rättvist testamente, försöka sig på att resa ett växthus efter en mystisk instruktionsbok, spana in gamla brudar på dockmuseum, elda skräp, göra hemlagat iskaffe toppat med vaniljglass, fräsa iväg en tur på motorcykeln, erinra sig bort-i-tok för heta somrar, åstadkomma gammaldags handskrivna brev (om ni minns hur de såg ut?), kapitulera och skyndsamt hyra en lägenhet 50 m från Colosseum i ett stekhett Rom är andra sätt att överleva en regnsommar.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev