Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hur man saltar en räkning

Publicerad: 8 April 2008, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Västra Götalands Vårdval så kommer patientpengen, kapitationen, utgöra 90% av ersättningen. Då blir det inte alls lika intressant att räkna antal pinnar som det varit i det sista. Eller att bre på om hur svår och komplicerad just den här pinnen var. Och det kanske är bra, för när jag jobbade på ett av sjukhusen var DRG-poäng så viktigt att det ibland bluffades en del.

Hade ungen fått dropp så gällde det att komma ihåg att sätta den mer värdefulla diagnosen dehydrering överst och inte gastroenterit. Det var väl OK, men jag tyckte det övergick till rent fusk när ledningen bestämde att om ett barn legat inne för astma mer än några dagar (detta var i den forntid då astma behandlades med teofyllamin och kromoglikat), så skulle vi inte sätta diagnosen astma, utan i epikrisen plita dit diagnosnumret för rökarsjukdomen kronisk bronkit som gav betydligt större klirr i kassan.

Jag vet inte om det fuskas med diagnoskoder i dag, men jag vet om en klinik på det stora sjukhuset som trixar med virtuella permissionspatienter. Om man skall ta in patienten för en behandling som startar på måndag, så lägger man in patienten på fredag, och tilldelar honom en säng som får stå tom över helgen medan patienten sänds på permission. Då får man dels bokfört ett par vårddagar extra, dels har man sängen belagd så att inte medicinkliniken, som alltid går på knäna av platsbrist, får för sig att sno sängplatsen till någon gammal orkeslös tant som inte gick att sända hem från akuten. Jaså, ni har helt fullt, oj det var ju besvärligt. Nej tyvärr, vi kan inte hjälpa till, alla sängar är belagda.

Dessutom väljer de att lägga in patienter för sådana behandlingar som på andra ställen i Sverige ges polikliniskt. Ruffel och båg. Om det är så de sköter vården så undrar man ju hur de gör i sin forskning.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev