Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hur man undviker att döda någon med Pubmed

Publicerad: 6 Februari 2018, 12:54

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ta folk av daga med hjälp av databaser som Pubmed kan gå relativt lätt. Medicinska bibliotekarier är högst ambitiösa och vill gärna undervisa i vartenda skrymsle av Pubmed. Som är ett gränssnitt i Medline, världens största biomedicinska databas. Darrande av iver längtar bibliotekarierna efter att få avbörda sig finesserna och som fullblodsaraber i sken sätter medical librarians av genom Article types och Customize, klickar lätt i Custom range och Show additional filters samt galopperar glatt in i vad det nu är för härva samt störtdyker och räddar sig själva ner i Show index list. Orkar eleverna hänga med? För det mesta, men inte alltid på längre sträckor, särskilt inte efter måltider.

Medicinska bibliotekarier kan vara mycket farliga när de lunchar på svart kaffe och mörka chokladrutor för att därefter högalerta släppas lösa på en elevgrupp som intet ont anande begått en bastant lunch på pizza slices en masse. Då är faran överhängande att några i klassen långsamt checkar ut.

Här på medicinska biblioteket i Region Jämtland Härjedalen händer det att vi sätter in teater vid träliga undervisningsmoment i databaser. Om vi är två som undervisar delar vi upp rollerna. En kan vara Doktorn medan den andre spelar sig själv som Medicinsk bibliotekarie. Inte precis sex-drugs-and rock´n´roll, men sketcher, gärna interaktiva och inspirerade av verkligheten, lättar upp lärandet. Låt oss wallraffa och höra hur det kan låta i undervisningssalen:

Scen I:

Det ringer i telefonen Ringeling-ling-ling!

”Det här är Dr Zhivago på HC Zätagränd. Hur hittar jag medicinska biblioteket? Var finns ni egentligen?”

Bibliotekarien hämtar sig raskt efter denna ordattack och svarar: Medicinska biblioteket/Michelle Obama (om bibliotekarien råkar heta det) och så förklarar Michelle hur man rent fysiskt hittar till medicinska biblioteket, men också var det ligger online.

Scen II:

Telefonen igen Rrringeling!

Bibliotekarien svarar tillmötesgående: ”Medicinska biblioteket/Florence Nightingale, vad önskas?”

”Hej! Dr Jekyll på Järpens HC. Jag skulle behöva ha tag i en artikel i tidskriften International Journal of Colorectal Disease. Hur gör jag?”

Florence: ”Vår server EDS – Ebsco Discovery Service är lösningen. Kom, jag leder er tryggt vid handen för en uppfriskande virtuell tur med garanterad hugsvalelse.”

Scen III:

Rrrrrring!

Bibliotekarien alert i luren: ”Medicinska biblioteket/Britney Spears speaking!”

”Morrn, morrn! Dr Watson på Kirurgen det här! Därifrån jag kommer hade vi tillgång till beslutsstödet Best practice, men hur är det på detta sjukhus? Förresten, kommer jag åt andra kliniska beslutsstöd som Clinical key eller har ni möjligen Uptodate? Brukar för det mesta använda Internetmedicin eftersom den är på svenska.”

Här blir Britney ivrig för hennes chef har gjort klart för henne att användningen av beslutsstöden måste öka om arbetsgivaren ska vilja betala för dem i fortsättningen. Kliniska beslutsstöd reas aldrig någonsin vilket varje medicinsk bibliotekarie är lika smärtsamt medveten om som ett gallstensanfall.

”Jaa, oh, ja, visst har vid det”, svarar Britney överlycklig och berättar om senaste tillskottet nämligen appen Uptodate anywhere. ”Uptodate – When you have to be right!” tillägger Britney för säkerhets skull.

Kära läsare, vi gör vårt yttersta för att klasserna i datasalarna ska hålla sig vakna under turerna i Pubmed, Cochrane, Svensk mesh, Clinicalkey, Cinahl, PsycInfo och allt vad de medicinska databaserna är döpta till.

Statistik kan man tyda hur som helst, men vi satsar våra pensionsbesparingar på att fallen av djup paltkoma har minskat.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev