Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hur snart kan man återgå i arbete efter höftoperation?

Publicerad: 3 mars 2014, 15:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Frank är tillbaka på jobbet efter att ha opererat höften. Konvalescensen har han tillbringat i chefens villa på spanska solkusten. Nu mår han bättre än någonsin. Tycker han själv. Trevligt med semester, men efter ett tag blir det långtråkigt. Frank är en man som lever för sitt arbete. Nu brinner han av verksamhetslust. Anstränger sig för att dölja hältan. Jobb växer inte på träd i all synnerhet inte om man är fyllda 62 år och nyligen höftopererad. Långa sjukskrivningar kan vara ett problem eftersom man tappar tempo. Risken för misstag är stor när man börjar jobba. Katastrofalt i Franks yrke.

Unge lovande vikarien, som är tänkt att bli hans efterträdare, har skött sig tämligen bra under Franks sjukskrivning. Jo, litet har unge Calum allt klantat sig med resultat att han vilar händerna efter en arbetsskada. Väl länge tycker chefen. I motsats till Frank ter sig Calum smått arbetsskygg. Bossen skickar företagshälsovården i form av en avdankad doktor. Visst, Calum är arbetsför!

Frank är en man som har roligare under de tråkigaste inslagen i sitt jobb än vanliga knegare har i sina jobb när dessa är som mest intressanta. Frankie Boy har levt ett ganska deformerat liv. Arbetet har alltid styrt hans tillvaro, kickarna får han där och privatlivet har gått på sparlåga. Han är gammal i gamet. Ansedd som den bäste i sin bransch. Fruktad och respekterad. Sanningen att säga räds Frank pensionen som närmar sig. Det är sällsynt och livsfarligt att gå i pension för en man med hans yrke.

Hela vidden av Franks problem får du i andra delen av Malcolm Mackay´s Glasgow-triologi som heter ”En lönnmördare tar farväl”. Superba skotska kriminalromaner med fina personskildringar av stjärnskottet Malcolm Mackay från Stornoway på Yttre Hebriderna. Vill du vara med från början läser du ”Lewis Winter måste dö” som utkom på svenska 2013. Aktiviteterna utspelar sig i råkall skotsk dimma där alla bad guys faller som käglor. Men de som överlever, hur går de i pension? Svaret finns i lönnmördarens farväl eller välj engelska originaltiteln ”How a Gunman Says Goodbye”.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News