Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Hygien vid slippriga böcker

Publicerad: 5 augusti 2014, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Jag tror nog jag skulle skaffa den själv!” deklarerar en vårdpersonal. ”Inte låna den på biblioteket”. Vad talar vi om? Jo, vi talar boklån av de erotiska romanerna i Fifty Shades of Grey-serien med upphovskvinna E. L. James. ”Femtio nyanser av honom”, och usch, att de bara orkar med dom där skuggböckerna, fnyser någon.

Behöver man frukta snusket? Vad finns det egentligen för snusk i biblioteksböcker lånade på allmänna bibliotek? Bokstavligt eller bildligt talat kanske ni undrar? Både ock och faktiskt en hel del! Det är utan tvekan lättare att hantera bildligt, låt oss kalla det snusk, än bokstavligt snusk, inte sant? Frispråkiga skildringar av erotik är det vi talar om. Charles Bukowski, Henry Miller, Anais Nin, Suzanne Brögger, Erica Jong, Jean M. Auel, Jackie Collins, gamle D.H. Lawrence och nu brittiska E. L. James med sin uppsjö olika nyanser av honom.

Vid en svår smittsam epidemi eller liknande skulle kanske flera av oss fundera på att köpa böckerna i stället för att låna dem från allmänna bibliotek. Nu finns det böcker som man kan ladda ner, så eventuella hygienproblem behöver egentligen inte uppstå. Vi har ljudböcker och e-böcker – varför då hålla i en bunt papper?

Det vanligaste argumentet är: Jag vill kunna KÄNNA boken! Jag vill kunna bläddra hit och dit och framåt och bakåt, säger en alert syster. Den där förbaskade läsplattan, morrar en skarpare syster, den ska man använda i arbetet! Inte när man vill ha lugn och ro och koppla av. Allting ska gå så fort numera. Ingenting får ta någon tid. Helst ska man ha stigit upp redan innan man har gått och lagt sig, summerar värstingen till syrra. Jag vill känna boksidorna jag, upprepar en vän drömmande Sister Jane (Eyre?) envist.

Jamen, det kan du göra oavsett i vilken form du läser. Bläddra hit och dit i alla väderstreck. Kom igen, det är 2014 nu och inte 1914!

Den fysiska kontakten med boksidorna, hur viktig är den? Är det inte innehållet i böckerna som vi i första hand vill åt? Det finns många fantasifulla sätt att få den riktiga feelingen inför texten. Engelska deckare utan a proper Cream Tea inom räckhåll är nästan en skymf! Ryska författare ackompanjeras bäst av bortsj & svartbröd och om man inte har det fräser man ihop några blinier. Har man händelsevis en vargskinnspäls till hands kan det knappast bli njet utan da, da, da! Till böcker om maffian förslagsvis skjuta litet med knallpulver i luften och käka italiensk pasta helst den med fungi. Förstärk effekten med brynja och solglasögon och det kan inte bli annat än helrättamente. Capiche?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev