Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hypotyreos typ 2 och torkad svinsköldkörtel

Publicerad: 10 augusti 2010, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Diabetes betyder egentligen endast att man kissar mycket, men säger man bara diabetes är det underförstått att det som avses är diabetes mellitus, att patienten kissar stora mängder honungssöt urin. (Till skillnad från den extremt utspädda urinen vid diabetes insipidus, som inte har ett dugg med sockersjuka att göra.) Barnläkare är mest upptagna av DM typ 1, en autoimmun sjukdom där kroppen själv angriper betacellerna i bukspottkörtelns insualæ. DM typ 1 orsakas av insulinbrist, och kan idag inte behandlas på annat sätt än att tillföra insulin.

Åldersdiabetes, eller hellre DM typ 2, är något helt annat. Här är det ingen brist på insulin, tvärtom är insulinnivån hög, men den i regel överviktiga kroppens celler svarar inte på normalt sätt. Behandlingen är helst en livsomställning, i andra hand perorala mediciner och i sista hand insulin.

Jag sköter inga patienter med diabetes, det är centraliserat till barnkliniken, så den enda hormonbrist jag behandlar på egen hand är hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon. (Jag räknar inte sängvätning som ADH-brist, även om de som kissar i sängen ibland ges antidiuretiskt hormon som behandling).

Vanlig hypotyreos är ganska lätt att diagnostisera. Om inte sköldkörteln orkar producera hormon reagerar chefskörteln hypofysen och piskar på tyroidea med stigande nivåer av TSH, tyroideastimulerande hormon. Jag kollar TSH på vida indikationer, på alla med dålig längdtillväxt och alla som är trötta och deprimerade. Till de få patienter jag hittar ordineras Levaxin, tyroideahormonet T4, och vi doserar så att TSH blir lagom nedpressat igen.

De flesta som är frusna, utmattade, nedstämda, kraftlösa, förstoppade, som känner sig plufsiga med risigt hår, de har tyvärr inte hypotyreos; de har inget hormonproblem som enkelt går att lösa med piller. Eller kan de ha det ändå? Kan de ha en sjukdom där TSH är normalt trots att det ändå föreligger en relativ brist på tyroideahormon – finns det en slags hypotyreos typ 2?

(Det finns sällsynt central hypotyreos som inte har höga TSH-värden, där problemet tvärtom är att hypofysen inte fungerar och det bildas för lite av TSH, och då ofta för lite även av andra hypofyshormoner. Men vi lämnar hypofysinsufficiens utanför denna diskussion.)

Hypotyreos typ 2 nämndes aldrig i mina gamla läroböcker, och gör det inte på dagens utbildningar heller. Hypotyreos typ 2 är en icke-erkänd modediagnos som lever ett eget liv i en gråzon utanför skolmedicinen, anammad av personer som är glada att ha fått en ”riktig” förklaring, av privata laboratorier som hjälper till med ”diagnostik” och av ett fåtal läkare som är ute på villovägar. Man börjar efter hand kunna läsa om hypo2 i veckotidningar och kvällstidningar.

Redan 1891 började man behandla hypotyreos med torkad sköldkörtel från olika djur,  1926 syntetiserades T4 för första gången och sedan blev det lättare att dosera . Det lär sällsynt finnas enstaka patienter som är sämre på att ombilda prohormonet T4 till den ute i kroppen aktiva versionen av hormonet, T3. Inom hypotyreos2-nätverket vill man gärna bli behandlad med antingen T3 eller oftare de inte lika standardiserade gammaldags svinsköldkörtelpreparaten som innehåller T3:T4 i ungefär proportionen 1:4. Ett sådant preparat som kan fås på licens är Armour Thyroid.

På nätet är denna patientgrupp aktiv, i föreningar och på många olika bloggar. Det finns en grupp på Faceboook som heter ”Stoppa felbehandlingen av hypotyreos”. En googling på hypotyreos typ 2 ger över 10 000 svenska träffar. Många patienter är helt övertygade om att de läkare som försöker utreda och behandla på vanligt sätt, gravt underdiagnostiserar. Sköldkörtelföreningen har i ett försök att påverka läkarna utarbetat en egen variant av det PM som Stockholms primärvård har. Jämför det officiella på viss.nu med patientföreningens variant. På bloggarna diskuterar patienterna sina symtom, föreslår varandra typ av utredning och behandling. Och man lägger ut listorsvenska läkare som skrivit licens på Armour Thyroid.

Jag tror att många av kollegorna som sökt licens på svinsköldkörtel har gjort det av humanitära skäl, för att man vill gå en angelägen patient till mötes, och inte för att läkarna själva tror på att torkad gristyroidea skulle vara bättre än syntetisk T4. Det finns nog inte många som överbehandlar patienter med normala TSH-värden. I nästa blogg skall jag dock berätta om några svenska läkare som tror att ”hypo2” är en diagnos som finns i verkligheten.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev