Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Influensavaccinet - Damned if You do, damned if You dont

Publicerad: 3 februari 2011, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det vore förfärligt om massvaccinationen lett till att ett antal barn och ungdomar drabbats av narkolepsi. Misstanken är väckt, för det sista året har Sverige och Finland (och kanske andra länder också) sett en klar ökning av denna tidigare mycket sällsynta sjukdom.

Jag har faktiskt förtroende för att Läkemedelsverket och deras europeiska motsvarighet grundligt kommer att utreda om detta är en sällsynt men allvarlig vaccinbiverkan. Jag hoppas bara att man finner ett säkert svar så att frågan inte blir hängande i luften.

Vi som var med och vaccinerade kunde själva se att emulsionen inte liknade något av de vacciner vi är vana att ge. Pandemrix var vitt som grädde på grund av det effektiva adjuvans AS03 man, så vitt jag förstått, valde för att bristvaran viruspartiklar skulle kunna hållas nere och räcka till så många doser som möjligt.

Om det är så att Pandemrix orsakat en del av dessa fall med narkolepsi, då är min privata gissning att det handlar om en biverkan av hjälpämnena och inte av virusantigen. Det låter för mig som en rimlig hypotes att detta kraftfulla adjuvans skulle kunna riskera att elda på en pyrande autoimmun process.

Vad jag läst mig till så tros narkolepsi ibland vara en autoimmun sjukdom. Hur har det gått med andra lite vanligare autoimmuna sjukdomar – har vi haft fler fall av barndiabetes, inflammatorisk tarmsjukdom eller juvenil artrit sista året? Jag vet inte.

Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över. Men i England har man precis motsatt debatt. Där ifrågasätter man de beslutsfattare som inte erbjöd alla barn vaccin mot H1N1. Det har inte stått så mycket i svenska media, men Storbritannien har haft en mycket svår influensaepidemi denna säsong.

338 britter har dött av influensa sedan oktober 2010, mer än 90 % av fallen var svininfluensa och 80 % av dödfallen drabbade personer yngre än 65 år. Minst 24 barn yngre än 15 år har dött i denna andra våg av svininfluensan. Gravida och nyförlösta friska unga kvinnor har dött.

Vid toppen vårdades 800 influensasjuka i Storbritannien samtidigt på intensivvårdsavdelningar och alla ECMO-maskiner var igång. Hade vi haft samma tryck skulle 130 influensa patienter ha legat på svenska IVA samtidigt. Stockholm och VGR har tillsammans 182 IVA-platser om jag räknat rätt.

Nu håller Englands epidemi på att ebba ut och sjukdomen drar österut, och vi får se hur andra länder som inte vaccinerat som vi kommer drabbas i år. Förra säsongen var det en hel del länder på kontinenten som klarade sig ganska lindrigt undan trots att man inte massvaccinerat. Ni kan följa det på veckorapporterna från ECDC.

Damned if You do, damned if You don’t. I Sverige och Finland frågar man sig varför vi massvaccinerade till stora kostnader när nu så pass få dog av influensa och det kanske blev svåra biverkningar av vaccinet. I England går iställetföräldrar till de influensadöda barnen ut i media och frågar varför inte alla erbjöds vaccin. Jag är glad att inte jag är satt till att fatta sådana svåra beslut.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev