Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Inspirationsdropp på sjukhus

Publicerad: 30 oktober 2009, 10:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min arbetsgivare NU-sjukvården ordnar varje år en inspirationsvecka för all personal. Vecka 43 mitt i hösten brukar den brisera. Vi bjuds på ett synnerligen blandat fyrverkeri med olika slags föreläsningar, film, musik, afrikansk dans, höstens nya böcker, tipspromenader, sprintorientering, ryggyoga, massage, djupmeditation, middagsbön, nattvards-, sinnesro- och taizégudstjänster, vandring längs Bohusleden, vattenjympa, retreat, hälsofrukost, after work m m.

Programpunkterna varierar mycket år från år, men avsikten är att det ska finnas något för alla. Uppmaningen är ”Kom och låt dig engageras, få din nyfikenhet väckt, bli road, berörd, skaffa dig ny kunskap, lust att prova något nytt, röra på dig och må bra … ” som det står i informationsbroschyren. Självfallet finns det ingen möjlighet att delta i allt, men något kanske man kan välja förutsatt att arbetssituationen tillåter och man kommer överens med arbetskamraterna. Tidpunkterna varierar mycket just för att öka möjligheterna för personalen att kunna delta. Om inte på arbetstid, så på lunch- och kafferaster eller efter jobbet. Kanske se en mångfaldigt prisbelönt film som ”Slumdog Millionaire” från 2008 alldeles gratis. Är man sugen på en biomacka med kaffe så betalar man det facila priset 30 kr.

Om inte annat, så bör samtlig personal klara av att någon gång under veckan besöka sjukhusbiblioteket och botanisera bland höstens nya böcker, CD-skivor och DVD-filmer. Eller göra ett cykelkonditionstest med kortare coaching ca 10-15 minuter, äta kvällsmat eller hämta med sig en portion mat från kvällens after work i sjukhusmatsalen.

Arbetet i vården är tufft, många varken hinner eller orkar engagera sig, hösten är mörk och tröttsam. Det är därför extra roligt och välbehövligt att få detta ”dropp”.

Gärna mera saker av den sort som man kan ta till sig när man har bråttom och är på språng - ungefär som gatumat fastän i form av inspirationsdropp - önskas till nästa år! Alldeles väldigt mycket tack för en fin vecka med ett fantastiskt programutbud!

Nähärå, jag har inte blivit mutad för att säga detta positiva om min arbetsgivare. Jag tycker det faktiskt alldeles själv.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev