Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

IT-skraja damer i vården

Publicerad: 18 november 2012, 11:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Då och då träffar jag på dem. De IT-skraja damerna i vården.

”Jag är så dum på det här med datorer”-damerna som radar upp enmiljonfemhundrafemtio skäl till varför de är dumma på datorer: Jag kan ingenting om datorer. Jag kommer inte åt någon dator. Jag har inte börjat med det här än. Det är så krångligt det här med datorer. Jag har ingen mail. Jag vill inte. Jag kan inte. Jag är inte intresserad. Jag vägrar.

Har du ingen dator då? frågar jag.

Näh! kommer det (ibland nästan litet triumferande).

Har du inte alls tillgång till någon dator? Inte hemma heller? fortsätter jag envist i spåret.

Nej. - Fast maken har en. Ja, och så har ju barnen varsin förstås. (Ibland tror sjukhusbibliotekarien att även hunden är försedd med dator!)

Det finns alltså dator/datorer hemma, men kvinnor ställer sig frivilligt utanför. Avstår från information och låter sig bli en marginaliserad grupp. Det är så det slutar för Jag vägrar-damerna. Snopna, arga, förbittrade och utanför står de där allt längre bort från det som andra lätt har tillgång till tack vare IT.

”Det är som fjärran från mig ... Jag byter inte propp ens! Det är det maken som gör.” Se där några kvinnliga ord jag hörde i mediebruset härom dagen.

Vad är det den här kvinnan egentligen säger om inte: Jag stoppar huvudet i sanden. Jag vill inte ta kontroll över mitt liv. Jag litar på att andra räcker ut en hjälpande hand när jag befaller alternativt gör mig liten, svag och ynklig. Jag litar på att min make är odödlig. Amen.

Kära medsyster! Du behöver inte bli något tekniskt vidunder, men en mail-adress (som är gratis!) ska du åtminstone se till att skaffa dig. Omgående, ryter The Librarian from Hell som också har identitet gumma/kärring för annars skulle hon inte våga ryta till så här.

Gubbarna då? Finns det inga IT-skraja gubbar? Väldigt sällan, men någon enstaka träffar jag på ibland. Är män klokare? Nej då, men gubbar har ofta högre inkomst än gummor, väldigt många gubbar ransonerar sin arbetsinsats i hemmet. Liksom delegerar bort den till någon lämplig liten kvinna i den absoluta närheten. Där kan några av de komplexa förklaringarna ligga till varför en del kvinnor sackar efter i IT-spåret.

Kom igen nu, alla IT-skrajsna kärringar i vården – den mentala, sociala och virtuella ättestupan väntar och säkerligen en hel massa andra ättestupor också om ni inte ruckar på tjuriga stoppa huvudet i sanden-attityden!

Ett-två-tre – nu knuffar vi undan gubben från stolen och tar över kommandot! Wham!!! Åh, jag hör allt invändningarna: Men jag har inte tid! Vem ska laga middagen och gå ut med hunden då? För på kvällarna lagar jag middag, tvättar några maskiner, förhör läxor, jympar eller sjunker ner framför TV:n och ett avsnitt av "Downton Abbey" och så ska Max och Felicia hämtas från träningen.

För h-e, det finns väl smörgåsar! Det finns också talesätt som "själv är bästa dräng". Skicka ut hunden på promenad och be honom ta med maken och barnen på samma gång! Är det verkligen ditt livs mission att hålla andra med rena kläder? Kan läxförhör ta veckans alla kvällar i anspråk? Hämtning och hämtning – om det ska hämtas varje kväll är det något fel i planeringen. Visst är det bra med jympa, men du hinner sprattla om du släcker ner TV-n eller så jympar du helt enkelt till "Downton Abbey"!

Hur kommer det sig att du är en fena på tvättmaskinen med EcoLogixx 8, I-DOS intelligent dosing system, torktumlaren T8000 WP Supertronic, din helintegrerade Active Water diskmaskin med 5 funktioner exklusive specialfunktioner VarioSpeed och Halfload, microugnen Micro II Multisteamer MsT200, köksmaskinen med kraftfull motor på 12000W och planetarisk blandning, matberedaren med 2 hastigheter och pulsfunktion, Mocca Master kaffebryggare med integrerad bönkvarn, kalkvarnare, aromkontroll, dropp-stopp, auto-off, OptiTemp, Aroma Switch för mindre kvantiteter - och all annan hemteknik? frågar The Librarian from Hell milt och stillsamt.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev