Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ivo tillåter ovetenskaplig borreliadiagnostik

Publicerad: 11 april 2017, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tidningen Sydöstran i Blekinge rapporterade nyligen att en privatpraktiserande biomedicinsk analytiker i Dalarna stoppats av Ivo från att ge felaktiga behandlingsråd mot borreliainfektion. Men tyvärr låter Ivo samtidigt den felaktiga diagnostiken av borrelia fortgå.

Till Ivo hade inkommit anmälningar från olika ställen i landet; från Blekingesjukhuset, en vårdcentral någonstans och från sjukhuset i Sundsvall. Den behandling som rekommenderats till patienter ansåg Ivo:s utredning vara ovetenskaplig.

Enligt Sydöstran rekommenderade hon två sorters antibiotika över längre tid, vitaminer, mineraler och ”ett speciellt vatten som påstods innehålla en särskild sorts molekyler”. Antagligen är att detta speciella vatten humbugprodukten ASEA, i princip saltvatten med en smula klorin. I varje fall anger BMA:n på sin hemsida att hennes egen borreliainfektion botats med hjälp av bland annat ASEA.

Den biomedicinska analytikern lovade att inte längre ge sina patienter behandlingsråd, och med det lät sig Ivo nöja. Därmed verkar Ivo tycka att det är i sin ordning att företagets låtsasdiagnostik av infektioner i blod medelst mörkfältsmikroskopi fortsätter som förut.

Två norska biologer vid Oslo Universitet bedrev under en tid borreliadiagnostik via blodmikroskopi. De tvingades sluta med sin verksamhet och metoden utvärderades i blindtest som jämfördes med PCR. ”The structures interpreted as Borrelia and Babesia by the LM-method [mikroskopi] could not be verified by PCR. The method was, thus, falsified.” Inget talar för att den metod som används vid den privata kliniken i Dalarna skulle vara bättre.

Den biomedicinska analytikern tycks se borreliainfektion bakom nästan alla slags besvär. På hemsidan har hon lagt ut en symtomlista för patienter att fylla i och summera sina poäng. Bland symtom hon menar talar för borrelia finns håravfall, tandproblem, harklingar, heshet, snuva, lock för öronen, diarré, förstoppning, karpaltunnelsyndrom, tennisarmbåge, manodepressivitet, narkolepsi, låg kroppstemperatur och överkänslighet för kemikalier, för att nämna några.

När nu HSAN äntligen satt ner foten och delegitimerat en läkare som sysslat med farligt långvarig antibiotikabehandling efter felaktiga borreliadiagnoser är det märkligt att Ivo samtidigt låter pseudodiagnostik via blodmikroskopi fortgå utan kritik.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev