Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ja tack till naken doktor!

Publicerad: 13 mars 2012, 18:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Får en doktor se ut hur som helst? Hel, ren och välskött förutsätter vi väl att doktorn är liksom all annan vårdpersonal. Att doktorn har lämpliga hygieniska kläder räknar vi nog också med. Skulle doktorn vara slarvigt klädd eller helt enkelt sakna kläder (!) skulle vi troligtvis bli betänksamma och undra vad som fattas. Det viktigaste är ändå kompetensen invänder kanske någon. Så sant, så sant och för min del blir det ja tack till doktor med eller utan kläder om jag verkligen behöver akut medicinsk hjälp.

Tatueringar och piercing? Kan doktorn dekorera sig med sådant? Det är ju en smaksak, men mer än en patient kan nog tycka att det är litet väl frivolt för att inte säga rent olämpligt. Nej tack till sådan utsmyckning på min doktor! Väldigt, väldigt, väldigt kraftig övervikt är inte heller värst roligt att se på den som ska kurera mig och komma med hälsoråd. Varför lever inte karln/kvinnan som han/hon lär skulle jag tänka mitt i smärtattacker och morfinrus. Fast narkosen skulle sannolikt ta lika bra vare sig doktorn var piercad eller opiercad. Julgransdekoren kan ju döljas under diverse klädesplagg och det man inte ser har man inte ont av. Om doktorn röker då? Precis som med kraftig övervikt – tråkigast för doktorn själv!

Frisörer, hälsorådgivare, rocksångare, tjänstemän vid banker och begravningsbyråer, präster, personliga tränare, modeller och mannekänger – kan de se ut hur som helst?

Om jag var patient på en läkarmottagning någonstans, ja, låt oss säga i Australien, på Galapagosöarna eller i Ulan Bator – skulle jag då reagera på tatueringar, öron-, läpp- och nosringar och allt vad det kan vara? Nähej, då skulle det allt gå bättre för då är man ju utomlands och där vet man väl hur folk är! Hur konstiga som helst! Men om det var på min vårdcentral här i stan ...

Och där ser man hur förutfattade meningar och små fördomar kan ställa till det! Så jag har bestämt att min doktor får vara fett dekorerad, tatuerad och blingblingad hur mycket som helst! Slöja, turban, kimono och kaftan går också bra. Fantomen-dräkt då? Gränsen drar jag vid ansiktsmask – jag vill faktiskt kunna se doktorns face när jag ska kommunicera mina krämpor. Adekvat medicinsk kompetens och att jag får ett bra bemötande är til syvende og sidst, vad som räknas.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev