Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Jag behöver ingen homiatriker i mitt primärvårdsteam

Publicerad: 15 Januari 2010, 09:45

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Jag vill tacka centerpartisterna Gunnel Wallin och Maria Kornevik Jakobsson för att de velat bemöta den kritik jag riktat mot dem och deras motioner i en blogg nyligen. Det finns väl inget värre än att mötas av tystnad, av repressiv tolerans; nej hellre ett rejält mothugg.

Däremot tycker jag att de är lite orättvisa när de hävdar att jag svartmålat dem. Jag citerade korrekt från deras motion, och lämnade länkar så att den som ville kunde läsa hela motionen där de ordagrant skriver att ”De [komplementärmedicinarna] borde ha en självklar plats i teamen runt patienten på vårdcentralen, lika viktig som psykolog, samtalsterapeut eller massör.”

Så jag kan inte riktigt se var jag felciterat eller förvrängt deras åsikter. De tycker att alternativmedicin står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, jag anser motsatsen. De menar att homeopatiska läkemedel för injektion enklare bör godkännas, jag är oenig. De vill registrera och certifiera naturläkare och zonterapeuter om de har en kortare basmedicinsk utbildning, jag tycker det är helt galet att legitimera sådant kvacksalveri.

Jag vill på inga villkors vis få in en homiatriker i mitt team, men jag är glad att jag har en bra psykolog. Att hävda att naturmedicinaren skulle vara lika självklar som psykologen är för mig en bisarr inställning, men det var precis det som stod i motionen. Gunnel Wallin företräder ett särintresse; att hon tidigare varit ordförande i den branschförening som hon förslår skulle få certifiera kvacksalveriet är nämligen helt sant.

Deras motion har följande förslag till riksdagsbeslut: ”Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening … att Kommittén för Alternativ Medicin (KAM) bör få ett bemyndigande att föra det statliga komplementär- och alternativmedicinska registret … att Kommittén för Alternativ Medicin bör få riksdagens uppdrag att utreda möjligheterna att starta ett nationellt center för information … att auktoriserade och kvalitetssäkrade komplementär- och alternativmedicinare även bör få behandla barn under 8 år med komplementär- och alternativmedicin.”

Jag vill ge motionärerna rätt på en punkt. Skolmedicinen har något att lära av alternativmedicinarna. Hur man ger patienten tid, hur man gör att patienten känner sig hörd och förstådd, hur man ger hopp. Men deras behandlingar är i sitt specifika innehåll lika meningslösa som riksdagens virvlade vatten.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev