Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Susanna Sandberg: ”Jag var glad att hon ändå kom till akuten den natten”

Det finns patienter som tror att socialtjänsten får läsa patientjournaler. Det får de inte. Än, skriver Dagens Medicins krönikör Susanna Sandberg.

Publicerad: 26 mars 2021, 09:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susanna Sandberg, läkare på hudkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad samt Dagens Medicins krönikör.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Susanna SandbergHud

”Ta inte bilden så mina armveck syns”, sa tjejen som polisen lämnat av på akuten en sen natt, någonstans i Sverige där jag var kirurgjour för länge sedan.

”Jag vill inte åka fast för ringa narkotikabrott”, förklarade hon. 

Jag visade henne Polaroidfotot, som jag tagit som dokumentation för att kunna skriva rättsintyg gällande den misshandel hon blivit utsatt för. Stickmärkena i armvecken syntes inte. Hon andades ut. 

Jag är på din sida, ville jag säga. Men hon tillhörde dem som hade dåliga erfarenheter av att lita på människor.

Jag var glad att hon ändå kom till akuten den här natten, att jag fick plåstra om henne och erbjuda henne en säng på intaget så hon klarade sig från att bli ihjälslagen just då i alla fall.

Det finns människor som av olika skäl drar sig för att söka vård, eftersom de är rädda att känsliga uppgifter om dem ska läcka ut till obehöriga och göra att de får större problem än de redan har. Därför finns sekretesslagstiftning. Vi får inte föra vidare några uppgifter om enskilda, och endast läsa journalen om vi har en pågående vårdrelation. Behöver vi läsa journalen på en annan klinik än vår egen måste vi aktivt fråga patienten först.

Läkarsekretessen är lika gammal som läkekonsten själv. Redan den gamla greken Hippokrates skrev om den i sin berömda läkared från 400-talet före Kristus, och den finns med i de etiska regler som World Medical Association, WMA, skrev 1948 efter erfarenheterna från andra världskriget. Den finns också nedskriven i Läkarförbundets egna etiska regler.

Ändå finns det patienter som tror att polisen får läsa patientjournaler, utan att fråga. Det får de inte.

Det finns patienter som tror att Försäkringskassan får läsa journalerna utan att patienterna har godkänt det. Det får de inte. 

Det finns patienter som tror att socialtjänsten får läsa patientjournaler. Det får de inte.

Än.

Nu har det nämligen kommit förslag på en ny lag från Socialdepartementet, SOU 2021:4, där man föreslår att socialtjänsten ska få direktåtkomst till sjukjournalen för äldre och personer med funktionsnedsättningar. Lagen kommer att bryta sekretessen. 

Man kallar det ”sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation” och det låter ju fint, omtänksamt och bra. Tanken är god. Men det sägs att vägen till helvetet kantas av goda föresatser.

Aldrig tidigare har vi tillåtit att en myndighet får gå in direkt i sjukvårdens journaler och läsa, utan att fråga patienten först. Men nu lägger man över ansvaret på den enskilde patienten, som aktivt måste säga ifrån om hen motsätter sig det. Med tanke på att de som förslaget gäller är äldre och funktionshindrade, kan man tänka sig att få kommer att utnyttja möjligheten. 

Som sagt, jag förstår att tanken är god. Men alla vill inte visa sina armveck, eller riskera att andra uppgifter kommer i orätta händer. Om vi ska behålla förtroendet, måste vi respektera patientens integritet.

Susanna Sandberg, läkare på hudkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susanna Sandberg

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Susanna SandbergHud

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev