Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

James Randi i egen kort person

Publicerad: 7 juni 2010, 07:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För er som bor i närheten av Lund, Göteborg eller Stockholm vill jag verkligen rekommendera denne gamle trollkarls föreläsningar som går av stapeln i mitten av juni. Inträdet är en symbolisk 50-lapp och tider och adresser är som följer:

Stockholm: tisdagen den 15 juni 2010 kl. 19:00 i Oskar Klein Auditorium, Roslagstullsbacken 21.

Göteborg: onsdagen den 16 juni 2010 kl. 19:00 i RunAn, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1.

Lund: torsdagen den 17 juni 2010 kl. 18:00 i Palaestra et Odeum, Paradisgatan 4.

Jag såg The Amazing James Randi i Göteborg för några år sedan, och jag skall inte missa detta återseende. För er som vill ha ett smakprov finns det flera på YouTube eller här en kort föreläsning på TED inspelad 2007.

Randi är som professionell lurendrejare en expert på att avslöja andra som med simpla trick försöker utnyttja sina medmänniskor genom att påstå att de verkligen har övernaturliga förmågor. Bland hans framgångar finns avslöjandet av Uri Geller, amerikanska predikanter som talar med Gud och forskaren Beneviste som ansåg sig ha bevisat att vatten kan ha minne (och att det sålunda skulle kunna finnas en icke-psykologisk verkan av homeopati).

Över 80 år gammal verkar den vitskäggige mannen ännu inte färdig att pensionera sig. Ingen lever för evigt, men jag är säker på att när Randi en gång lämnar in kommer hans namn leva vidare i det berömda pris han instiftat: James Randi Educational Foundation One Million Dollar Paranormal Challenge.

I korthet går det ut på att den som under kontrollerade former kan uppvisa övernaturliga förmågor vinner miljonen. En hel del har försökt, men ingen har ännu klarat det. Tankeläsare, medium, slagrutemän, homeopater, astrologer med flera är välkomna att anta utmaningen. 

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev