Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Julgran Unplugged

Publicerad: 8 december 2009, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dags att ge sig in i byggbranschen, gott folk! Det är hög tid att vi börjar tänka på ett pepparkakshus eller kanske en pepparkaksjulgran, en s k Julgran Unplugged.

Äsch, jag menar inte att vi ska blanda till pepparkaksdegar som ska värmas upp och vila i sju dagar och tre nätter, kavla på härsen och tvärsen, grilla stjärnhjärtan en hel helg och komma utbrända till jobbet på måndag. Än värre, kanske sveda oss sataniskt på bubblande smältsocker, så att vi hamnar på akuten och får jula där i tretton timmar.

Nej, här limmar vi väldigt mycket med trög och säker kristyr. Här, det är i den ultimata boken om pepparkakshus, nämligen ”Pepparkakshus & Mera Julbus” av trojkan Eva Grane, Ylva Norman och fotograf Åke Gunnarson (Balkong Förlag, 2009).

Vi ger oss frejdigt på modeller som Riddar Ferdinands Borg, Fantomens Grotta eller varför inte ett norrländskt härbre. Härbre = förrådshus, visthusbod för de arma sörlänningar som inte vet. Önskar du bygga något annorlunda och okonventionellt? Testa då Torgils Utedass, eller om du vill hålla en något högre nivå, La Tour Eiffel, eller rent av vill sikta på de allra högsta arkitektoniska sfärerna, Ralph Erskine's pepparkakshus.

Är du starkt missnöjd med det svenska folkhemmet? Här har du chansen att återskapa modellen Det Svenska Folkhemmet efter eget huvud. Drömmer du om en sjöbod i Bohuslän, men hör bara skrammel i spargrisen? Här gräddar du dig en egen Sjöbod till överkomligt pris. Vi talar naturligtvis fortfarande skapelser av prima pepparkaksdeg.

Tycker du att det låter omänskligt jobbigt trots alla exakta ritningar och recept på pålitligt husmaterial som finns i boken? Låt oss fuska! Köp degen färdig eller rent av helklara kakor, kristyr på tub, rejält med godis samt pudersocker och stapla-kreera-dekorera till stugor, hus, slott och borgar samt häll pudersockret i en sil, sikta över och let it snow, let it snow, let it snow! Sist skapar du en sockerigloo av bitsocker och tänder en ljuslykta i mitten.

Och så vill jag bara säga en sak:
Absolut ingen idé att du steppar in på sjukhusbiblioteket på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan med förhoppningar i blick för här lånades ”Pepparkakshus & Mera Julbus” ut redan i mitten av september. En liten flicka led av akut för tidig jullängtan, läkarna stod maktlösa och hennes stackars moder gjorde naturligtvis allt hon kunde för sitt barn ...

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev