Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Julian Lennon rekommenderar svenska tinnitusplåstret Antinitus

Publicerad: 9 December 2014, 10:23

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Osannolikt men sant. Svenska disputerade läkare säljer plåster som genom att vara präglat med ett patenterat raster sägs filtrera ljuset som får kroppens vattenmolekyler att anta en "fraktal" organisering som hjälper mot tinnitus; en effekt som påstås likna den man kan få vid laserbehandling.

Klinisk farmakolog Markus Jerling och öronläkare Anders Nordkvist sitter i företagets ledning tillsammans med plåstrets uppfinnare Benny Johansson, Christer Köhler (tidigare forskningschef vid Astra Zeneca), Joachim Hjerpe (tidigare chef på Volvo AB) och Dr. Michael McNamara som sysslat med helkroppsscanning med MR i Monaco.

Genom marknadsföring via Facebook och Twitter säljer Akloma AB sitt terapeutiska plåster Antinitus. 21 stycken plåster räcker i tre veckor, och priset är sänkt från 89 till bara 69 euro. (Försvarsanställda och veteraner får ytterligare 20 % rabatt.) Företaget för i sin reklam fram att deras produkt är en EU-godkänd medicinskteknisk produkt. Men en registering enligt klass 1 betyder bara att företaget själva lämnat in en försäkran att produkten inte innebär risker för patienten.

Via sin hemsida säljer bolaget Antinitus till världen, men av för mig oklara skäl säljer man inte till Skandinavien och Nordamerika. Jag vet inte hur affärerna går, men man fick i varje fall draghjälp av John Lennons son Julian som på sin Facebook-sida rekommenderat plåstret, ett inlägg som fick över 5 000 likes.

Som jag tidigare bloggat om verkar Akloma även använda fejkade bloggar för att puffa för Antinitus, och i regel skriver samma bloggar positivt om champagne från bolaget Hatt et Söner. Den gemensamma nämnaren kan vara att i ledningen för båda dessa bolag sitter nämnde Joachim Hjerpe och Aklomas vd Tommy Rönngren.

Om jag skall välja mellan invärtes och utvärtes terapi tror jag hellre att jag försöker behandla min egen tinnitus med en mer prisvärd spansk cava.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev