Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Kall feber

Publicerad: 14 Januari 2010, 08:23

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Karin Ryd är blodforskare. En kvinna som vet sitt värde och som vill framåt i karriären. Hon har forskat i 15 år på samma sak och nu äntligen har hon fått en eftertraktad tjänst i den stora forskarstaden. Enormt är ordet för detta forskningscentrum som ligger mitt ute i ödemarken. Karin tar en långfärdsbuss dit, installerar sig och börjar forska.

Allt blir nu inte precis som Karin har tänkt sig. Tjänsterummet liknar mest en skrubb och lägenheten, som hon har fått sig tilldelad i ett av de stora komplexen, är inte heller så stor. Frisén, framgångsrik forskare och tillika hennes närmaste chef, säger att så här har alla det i början. När man har varit några år i forskarstaden får man större tjänsterum, rymligare bostad och inte minst, större forskningsanslag.

Karin forskar på och försöker se tiden an. Av en ren tillfällighet upptäcker hon att människorna är ovanligt kalla eller snarare så är vissa personer alldeles iskalla och rent bokstavligen. Cirka 32, 8 grader i kroppstemperatur har en kollega, men hon verkar ändå må bra …?! Karin mäter oroligt sin egen temperatur och jo, 36,6 grader.

En minst sagt märklig epidemi ser ut att härja bakom forskningscentrats glasfasader, men det mest skrämmande är att ingen vill gå med på att sjukdomen existerar.

Jerker Virdborg är pappa till denna roman, ”Kall feber”, som utkom 2009.

Om du tror att det här är en deckare, så tror du fel. Iskallt spännande är den dock, därtill lättläst och av hög litterär kvalitet, precis perfekt efter en seg dag på jobbet.

Virdborg är född 1971, uppväxt utanför Göteborg, men numera bosatt i Stockholm. Debuterade 2001 med novellsamlingen ”Landhöjning två centimeter per natt” för att året efter slå igenom med romanen ”Svart krabba” (minst lika kallhamrat spännande!) som har översatts till flera språk och även fått tidningen Vi:s litteraturpris. Ytterligare romaner har kommit efter det, ”Försvinnarna” och ”Mannen på Trinisla” och nu senast ”Kall feber”.

Tur att detta bara är en fiktiv skildring och inte sheer reality kan man huttra!

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev