Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Henrik Widegren: Kan det vara twitterhjärna eller isbjörnsångest?

Läkaren Henrik Widegren fördjupar sig i den nya tidens diagnoser.

Publicerad: 20 November 2020, 09:00

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


För tre år sedan skrev jag en krönika om nya diagnoser. Föga anade jag då att utvecklingen skulle gå så snabbt att jag redan nu skulle behöva skriva en uppdatering. Men sjukdomspanoramat ändras, och det snabbare och snabbare. Här är sex diagnoser som har tillkommit:

 

1. Elsparkcykelfraktur (Fractura voi electrica)

En ny våg av frakturer som blivit vanliga i storstäder runt om i världen. Orsakas av olyckor där förare av elsparkcyklar kolliderar och ofta utför en så kallad faceplant. Vanligen drabbas skallben, näsa, tänder och handleder. Patienterna är unga till medelålders och anamnesen är kort: ”Jag skulle till Tobias fest. Sedan låg jag bara där”. 

Behandling: Reponera, stabilisera, rehabilitera. Vissa förespråkar före­byggande åtgärder i form av hjälmtvång, alkolås eller IQ-test.

 

2. Influencer­läppar (Labia influencia majores)

En kosmetisk dia­gnos, även om vissa hävdar att den egentligen är psykiatrisk (dysmorfo­fobi). Yttrar sig som stora, ödematösa läppar efter behandling med fillers. Vissa menar att influencerläppar är överdrivet förstorade medan andra hävdar att tunna läppar är en medfödd missbildning och att förstorade läppar endast speglar hur läppar egentligen ska se ut.

Behandling: Ta färre selfies.

 

3. Twitterhjärna (Cerebri quittra)

Neuropsykologisk medvetandestörning. Oförmåga att uttrycka tankegångar som inte är provocerande, slagkraftiga eller mer än 280 tecken. Leder ofta även till en impressiv störning (oförmåga att läsa texter som är resonerande, ödmjuka eller mer än 280 tecken). Har en stark koppling till narcissistisk och histrionisk personlighetsstörning.

Behandling: Lägg bort mobilen, gör en kopp te och läs en gammal rysk roman.

 

4. Isbjörnsångest (Anxietas ursus maritimus)

Ångestattacker som utlöses av bilder på isbjörnar på små isflak. Ångesten orsakas av vetskapen om att den globala uppvärmningen får Arktis att krympa och leder till ytterligare katastroftankar, till exempel rädsla för att Skanör-Falsterbo kommer att dränkas, att man inte kan äta ryggbiff lika ofta och att man måste sälja sin suv. 

Behandling: Förbjud bilder av isbjörnar på små isflak.

 

5. Tiktok-ADD

Koncentrationssvårigheter till följd av Tiktok-överkonsumtion. Drabbar framför allt ungdomar och yttrar sig som oförmåga att fokusera på något som är längre än 15 sekunder och där ingen dansar.

Behandling: Tiktok-avvänjning, alternativt Ritalin.

 

6. Handslagsorgasm (Handshake Induced Arousal, HIA)

På grund av covid-19-pandemin har vanan att skaka hand blivit så ovanlig och intim att detta leder till sexuell upphetsning. Handflatorna har sensitiserats och blivit i det närmaste erogena zoner. Forskarna talar om HAT, Handshake Arousal Time, dvs hur snabbt en person blir upphetsad av en vanlig handskakning. Om HAT är mindre än två sekunder anses en manifest HIA föreligga.

Behandling: Lidokainsalva som appliceras på handflatorna före kontakt med annan person minskar känsligheten och kan öka HAT till tio sekunder, vilket anses vara en säker tidsgräns för ett normalt handslag.  

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Henrik Widegren

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev